Навигационна пътека

Ограничаване на смъртността от рак - 29/09/2009

Пациент, болен от рак, се подлага на ядрено-магнитен резонанс © Reporters

Огромни разлики в смърността от рак карат ЕС да засили съвместните усилия за предотвратяване, лечение, изследване и обмен на информация за болестта.

Всяка година 3,2 млн. европейци са диагностицирани с рак – най-честата причина за смърт след сърдечносъдовите заболявания. Най-чести са случаите на рак на гърдата, рак на белия дроб или рак на дебелото черво.

Това е общата картина. Ако обаче разгледаме по-отблизо заболеваемостта от рак в 27-те страни от ЕС, ще установим големи разлики между тях както по отношение на честотата на заболяванията, така и по отношение на изхода от тях.

Мъжете в Унгария умират от рак два пъти по-често от мъжете в Швеция и Финландия. Същото важи и за жените в Дания в сравнение с жените в Гърция и Испания.

Процентът на болните от рак на дебелото черво в Германия е два пъти по-висок отколкото в Гърция, а в Белгия и Франция ракът на гърдата е много по-разпространен отколкото в Латвия, Литва и Румъния.

Огромните разлики между европейските държави не са нещо ново. Те са повлияни от множество фактори, включително от начина на събиране и докладване на данните. Упоритите разминавания между държавите от ЕС обаче говорят за важни различия в качеството на тяхното здравеопазване.

Тези различия и високият процент на заболеваемост от рак в Европа като цяло са сред причините за новата инициатива на ЕС за засилване на сътрудничеството в борбата с рака, която отдавна е приоритет на политиката за обществено здраве на Съюза.

Европейското партньорство за борба с рака españolDeutschEnglishfrançais, създадено от Европейската комисия на 29 септември, ще събере учени, лекари, правителствени служители и представители на пациентите в четири работни групи. Всяка една от групите ще се посвети на отделен проблем: профилактика, лечение, научни изследвания и събиране на информация за рака.

През следващите пет години работните групи ще потърсят начини за намаляване на заболеваемостта, например чрез извършване на повече контролни прегледи за рак на гърдата, на матката и на дебелото черво и чрез разработване на съгласуван подход към изследването на болестта. Групите ще се стремят да гарантират също така точността и съпоставимостта на данните. Комисията ще следи тяхната работа и ще оказва административно и научно съдействие.

Очаква се обменът на знания, капацитет и опит да помогне на държавите от ЕС по-успешно да предотвратяват и лекуват болестта. Съвместната работа би трябвало да помогне и за по-добро използване на ресурсите и избягване на дублиращи се усилия.

ЕС си е поставил за цел да намали броя на новите случаи на рак с 15 % през следващите десет години. Това са 510 000 души, които няма да заболеят от рак. Целта обаче ще бъде трудна за постигане, тъй като населението застарява, а случаите на рак зачестяват.

На рак днес се дължат 30 % от смъртните случаи при мъжете и 20 % – при жените.

Партньорство на ЕС за борба с рака English

Повече за рака в ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки