Sökväg

Sänkt volym i mp3-spelare - 28/09/2009

Bärbar musikspelare med hörlurar på handväska ©EC

Volymen på mp3-spelare och andra bärbara musikspelare ska begränsas för att skydda vår hörsel.

Snart måste alla mp3-spelare som säljs i EU ha en standardinställning som avhåller användarna från att skruva upp volymen till farligt höga nivåer.

EU håller på att se över sina säkerhetsstandarder för bärbara musikspelare, sedan en vetenskaplig kommitté varnat för att man kan få bestående hörselskador om man lyssnar på hög musik från bärbara musikspelare under en längre tid.

EU-kommissionen hade uppmanat kommittén att yttra sig i frågan mot bakgrund av att bärbara musikspelare, även sådana som är inbyggda i mobiltelefoner, blir allt populärare – inte minst bland ungdomar.

På senare år har försäljningen ökat lavinartat. Mellan 50 och 100 miljoner människor i EU använder varje dag en bärbar musikspelare. Uppskattningsvis 10 miljoner användare riskerar att få hörselproblem senare i livet.

Men när blir då volymen farlig? Svaret är att det beror på hur länge du lyssnar.

Det finns framför allt två problem med bärbara musikspelare. Det ena är att de ofta används på bullriga platser, t.ex. på bussen, vilket gör att man måste höja volymen. På vissa modeller höjs volymen till och med automatiskt.

Det andra problemet är att man ofta lyssnar för länge. Det kan nämligen vara farligare att lyssna på låg volym under lång tid än hög volym under kort tid.

I de flesta musikspelare ligger ljudnivån på mellan 60 dBA och 120 dBA. Enligt forskarna är risken för hörselskador liten om nivån ligger under 80 dBA, vilket ungefär motsvarar en person som skriker eller trafikbuller från en närbelägen väg. Även om du lyssnar 40 timmar i veckan är en volym på 80 dBA ofarlig. Men om du höjer ljudet bara lite grann ökar risken snabbt. Om volymen ligger på 89 dB(A) rekommenderar experterna att du lyssnar högst fem timmar i veckan.

Enligt de nya bestämmelserna ska musikspelarna inte bara vara utrustade med en standardvolym utan också varna användaren för riskerna med för hög volym. Tillverkarna får själva bestämma hur det ska ske – med hjälp av en etikett eller ett varningsmeddelande i displayen.

Enligt de befintliga reglerna räcker det med en varningstext i bruksanvisningen.

Mp3-spelare och hörseln DeutschEnglishespañolfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar