Navigacijska pot

Za varno poslušanje glasbe - 28/09/2009

Osebni predvajalnik glasbe in slušalke na torbici ©ES

Preprečimo okvare sluha: zmanjšajmo stopnje glasnosti predvajalnikov MP3, iPodov in drugih osebnih predvajalnikov glasbe.

Predvajalniki MP3 in iPodi, ki so v prodaji v EU, bodo morali kmalu imeti privzeto nastavitev glasnosti, ki bi ljudi odvrnila od preglasnega poslušanja glasbe.

Evropska komisija namerava spremeniti varnostne standarde za prenosne predvajalnike glasbe, potem ko je poseben znanstveni odbor opozoril, da lahko dolgotrajno poslušanje glasbe s prenosnih glasbenih predvajalnikov pri visoki glasnosti povzroči trajno okvaro sluha.

Odbor je mnenje pripravil na prošnjo Komisije zaradi naraščajoče priljubljenosti prenosnih glasbenih predvajalnikov, vključno z mobilnimi telefoni, še posebej pri mladih.

V zadnjih letih se je prodaja teh naprav izjemno povečala. V Evropski uniji takšne naprave vsak dan uporablja med 50 in 100 miljoni ljudi. Po ocenah naj bi jih imelo od teh uporabnikov 10 milijonov pozneje v življenju težave s sluhom.

Kako glasno je torej preglasno? To je odvisno od trajanja poslušanja.

Pri osebnih predvajalnikih glasbe se pojavljata dve vrsti težav. Ljudje jih večinoma uporabljajo v hrupnem okolju, denimo v avtobusih, zato morajo povečati stopnjo glasnosti. Nekatere naprave celo omogočajo samodejno povečanje glasnosti.

Naslednja težava je dolgotrajna uporaba. Nižja glasnost ob dolgotrajnejšem poslušanju naj bi bila bolj škodljiva kot krajše poslušanje glasbe pri visoki glasnosti.

Pri večini osebnih predvajalnikov glasbe je raven glasnosti med 60 in 120 dBA (decibel po lestvici A). Po mnenju znanstvenikov raven glasnosti, ki je nižja od 80 dBA, ne povzroči okvare sluha. Ta raven približno ustrezno prometnemu hrupu z bližnje ceste ali vpitju človeka. Tudi če glasbo poslušate pri 80 dBA, lahko to varno počnete do 40 ur na teden. Če pa glasnost samo nekoliko zvišate, se tveganje izjemno poveča. Pri glasnosti 89 dBA je glasbo priporočljivo poslušati samo 5 ur na teden.

Poleg vgrajene privzete nastavitve bodo morali osebni predvajalniki glasbe potrošnike opozoriti tudi na nevarnost prekoračitve mejne ravni glasnosti. To opozorilo bo lahko zapisano na oznaki ali kot opozorilo na zaslonu – tehnične podrobnosti bodo prepuščene proizvajalcem.

Od proizvajalcev se trenutno samo zahteva, da opozorilo vključijo v navodila za uporabo.

Predvajalniki MP3 in sluh DeutschEnglishespañolfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave