Kruimelpad

Laat je niet horendol maken - 28/09/2009

Een mp3-speler met koptelefoon op een handtas ©EC

Om gehoorschade te voorkomen moet het volume van mp3-spelers, iPods en andere apparatuur voortaan worden begrensd.

Alle mp3-spelers en iPods die in de EU worden verkocht, moeten binnenkort een standaardbegrenzing krijgen en gebruikers waarschuwen om het volume niet te hoog te zetten.

De EU wil strengere veiligheidsnormen voor draagbare muziekspelers nu wetenschappers bevestigen dat lange blootstelling aan luide muziek blijvende gehoorschade kan veroorzaken.

De Commissie had de deskundigen om advies gevraagd omdat steeds meer mensen, vooral jongeren, via oortjes op de mp3-speler of de mobiele telefoon naar muziek luisteren.

Draagbare muziekspelers zijn razend populair. Tussen de 50 en 100 miljoen Europeanen gebruiken ze iedere dag. Naar schatting 10 miljoen mensen lopen daarbij het risico op blijvende gehoorschade.

Maar wat is nu te hard? Dat hangt ervan af hoe lang je luistert.

Er zijn twee grote problemen met draagbare muziekspelers. Om te beginnen gebruik je ze meestal op lawaaierige plaatsen, bijvoorbeeld in de bus, zodat je het volume wel hoger moet zetten. Soms gaat dat zelfs automatisch.

Het andere probleem is het langdurig gebruik. Een laag volume kan schadelijker zijn dan een hoog, als je er langer aan wordt blootgesteld.

Bij de meeste muziekspelers ligt het geluidsniveau tussen de 60 dB(A) en 120 dB(A). De wetenschappers achten de kans op gehoorschade klein als je onder de 80 dB(A) blijft – pakweg het lawaai van voorbijrijdend verkeer of iemand die schreeuwt. Zelfs 40 uur per week kan bij 80dB(A) geen kwaad. Maar gaat het volume een beetje omhoog, dan neemt het risico gigantisch toe. Bij 89 dB(A) is vijf uur per week het maximum, zo zeggen de experts.

Draagbare muziekspelers zouden daarom een standaardbegrenzing moeten hebben, en gebruikers bovendien moeten waarschuwen voor de risico's als zij de veiligheidslimiet willen overschrijden. Of dat via een etiket gebeurt of met een waarschuwing op het scherm, dat mogen de fabrikanten zelf kiezen.

Tot nu toe hoeven zij alleen maar een waarschuwing in de handleiding te zetten.

Mp3-spelers en gehoorschade DeutschEnglishespañolfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links