Navigációs útvonal

Kézitáska, rajta hordozható zenelejátszó készülék fejhallgatóval ©EC

Az EU kötelezővé kívánja tenni az alapértelmezett hangerő-beállítást az MP3-lejátszókon, az iPodokon és más, hordozható zenelejátszó készülékeken a fogyasztók halláskárosodásának elkerülése érdekében.

Az Európai Unió területén értékesített MP3-lejátszóknak és iPodoknak hamarosan alapértelmezett hangerő-beállítással kell rendelkezniük. Az Unió így próbálja elejét venni annak, hogy a fiatalok túl nagy hangerőn, hallásuk épségét veszélyeztetve hallgassák zenelejátszó készülékeiket.

Az EU azt követően döntött a hordozható zenelejátszókra vonatkozó uniós biztonsági előírások felülvizsgálatáról, hogy az általa felkért tudományos bizottság megállapította: tartós halláskárosodást okozhat, ha hosszú időn keresztül nagy hangerőn hallgatunk zenét ezeken a hordozható készülékeken.

Az Unió azért kérte ki a bizottság szakvéleményét a témában, mert tudatában van annak, hogy az MP3-lejátszók, az iPodok és a zenehallgatásra is használható mobiltelefonok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogyasztók, különösen a fiatalok körében.

Az utóbbi években ezeknek a termékeknek az eladása hihetetlen mértékben megnőtt. Csak az Európai Unióban 50 és 100 millió közé tehető azoknak a száma, akik napi rendszerességgel használnak hordozható zenelejátszó készüléket. Közülük becslések szerint mintegy 10 millióan úgy hódolnak a zenehallgatás szenvedélyének, hogy közben hallásuk épségét kockáztatják, aminek halláskárosodás lehet a vége.

Fel kell tehát tenni a kérdést: Mennyire hangos az a zene, ami már túl hangos? A válasz a zenehallgatás hosszától függ.

A hordozható zenelejátszókkal alapvetően két baj van. Az egyik az, hogy az emberek gyakran zajos helyen – például a buszon – használják őket, s ezért eleve felcsavarják a hangerőt. Egyes készülékek esetében még erre sincs szükség – a berendezés nagyobb környezeti zaj esetén automatikusan hangosabban szól.

A másik probléma a huzamosabb ideig tartó használatban rejlik. Ha hosszabb távon érvényesül, a kisebb hangerő ártalmasabbnak bizonyulhat a nagyobbnál.

A legtöbb hordozható zenelejátszó készülék esetében a hangerő terjedelme 60 dBA és 120 dBA között mozog. A tudósok szerint 80 dBA alatt kevés az esélye annak, hogy hallásunk károsodik. Ez a szint durván a közelünkben észlelhető közlekedési zajnak, illetve olyan erejű hangnak feleltethető meg, melyet akkor hallunk, ha valaki kiabál. Ezen a hangerőn akár heti 40 órán át hallgathatunk zenét anélkül, hogy hallásunk károsodna, de 80 dBA feletti értékeknél már komoly kockázatnak tesszük ki egészségünket. Példaként említhető, hogy 89 dBA hangerejű zenét legfeljebb heti öt órán át tanácsos hallgatnunk.

A felülvizsgált uniós szabályok értelmében a hordozható zenelejátszó készülékek gyártóinak nemcsak alapértelmezett hangerő-beállításról kell gondoskodniuk, hanem arra is figyelmeztetniük kell a fogyasztókat, hogy kockázatokkal jár, ha túllépik a biztonsági határértékeket. Hogy ezt milyen módon – címkék vagy a képernyőn kijelzett figyelmeztetések formájában – teszik meg, azt a gyártók maguk dönthetik el.

Jelenleg a szabályok mindössze azt írják elő részükre, hogy a termékek használati útmutatójában figyelmeztessék a vevőket a potenciális veszélyekre.

MP3-lejátszók és az emberi hallás DeutschEnglishespañolfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek