Navigointipolku

Musiikkisoittimiin varoitukset kovaäänisen kuuntelun riskeistä - 28/09/2009

Kannettava soitin ja kuulokkeet käsilaukun päällä ©EC

EU ehdottaa mp3-soitinten, iPodien ja muiden kannettavien soitinten äänenvoimakkuuden rajoittamista kuulovaurioiden ehkäisemiseksi.

EU:ssa myytävissä mp3-soittimissa ja iPodeissa on lähitulevaisuudessa oltava oletusasetuksena turvallinen äänenvoimakkuus. Kuluttajia aiotaan myös varoittaa soitinten kuuntelemisesta kuulon vaarantavalla äänenvoimakkuudella.

EU päätti tarkistaa kannettavien musiikkisoitinten turvallisuusnormeja sen jälkeen, kun EU:n tiedekomitea varoitti, että musiikin kuunteleminen pitkään suurella äänenvoimakkuudella voi aiheuttaa pysyviä kuulovaurioita.

Komissio pyysi tiedekomitean lausuntoa, koska kannettavista soittimista ja soittimella varustetuista matkapuhelimista on tullut yhä suositumpia etenkin nuorten keskuudessa.

Kannettavien musiikkisoitinten myynti on viime vuosina kasvanut huimasti. EU:ssa niitä kuuntelee päivittäin 50–100 miljoonaa ihmistä. Arvioiden mukaan heistä jopa 10 miljoonan kuulo on vaarassa.

Käytön turvallisuus riippuu äänenvoimakkuuden lisäksi kuunteluajan pituudesta.

Kannettavien musiikkisoitinten käytössä on kuulon suhteen kaksi pääongelmaa. Ensinnäkin soittimia käytetään usein meluisassa ympäristössä, esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä, ja taustamelun vuoksi äänenvoimakkuus säädetään suuremmaksi. Joidenkin laitteiden äänenvoimakkuus suurenee jopa automaattisesti.

Toinen ongelma on pitkä kuunteluaika. Pienemmällä äänenvoimakkuudella kuunteleminen voi olla kovaäänistä musiikin kuuntelua haitallisempaa, jos altistuminen jatkuu pitempään.

Useimpien kannettavien musiikkisoitinten äänenvoimakkuus on 60–120 dB(A). Tutkijoiden mukaan kuulovauriot eivät ole todennäköisiä, jos äänenvoimakkuus on alle 80 dB(A). Tämä vastaa ihmisen huutoa tai katuliikenteen melua. 80 dB(A):n voimakkuudelle altistuminen olisi rajattava 40 tuntiin viikossa, jotta se olisi turvallista. Äänenvoimakkuuden säätäminen vähänkin suuremmaksi kasvattaa kuulovaurion riskiä huomattavasti. 89 dB(A):n voimakkuudelle saisi altistua enintään 5 tuntia viikossa.

Sen lisäksi, että kannettavissa soittimissa on vastedes oltava oletusasetuksena turvallinen äänenvoimakkuus, niissä on myös varoitettava turvallisen altistumistason ylittämiseen liittyvistä riskeistä esimerkiksi varoitusmerkintöjen tai näyttöruudulle tulevan ilmoituksen avulla.

Nykyisin valmistajien on merkittävä ainoastaan käyttöoppaaseen varoitus liian suurelle äänenvoimakkuudelle altistumisen haitoista.

Kannettavat musiikkisoittimet ja kuulo DeutschEnglishespañolfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä