Διαδρομή πλοήγησης

Ατομική συσκευή αναπαραγωγής μουσικής με ακουστικά ©EC

Πρόταση για ρύθμιση της έντασης των MP3, iPod και άλλων ατομικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής για την αποφυγή του κινδύνου απώλειας της ακοής.

Σύντομα θα απαιτούνται προκαθορισμένες ρυθμίσεις για τις συσκευές MP3 και iPod που πωλούνται στην ΕΕ, ώστε οι χρήστες να μην ακούν μουσική σε επικίνδυνα υψηλή ένταση.

Η ΕΕ αναθεωρεί τα κοινοτικά πρότυπα ασφαλείας για τις ατομικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής μετά από προειδοποίηση επιστημονικής επιτροπής ότι η χρήση αυτών των συσκευών σε υψηλή ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της ακοής.

Η Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη αυτής της επιστημονικής επιτροπής δεδομένου ότι οι νεόι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, περιλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων.

Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις αυτών των συσκευών εκτινάχθηκαν στα ύψη. Μόνο στην ΕΕ, 50 έως 100 εκατομμύρια άτομα τις χρησιμοποιούν καθημερινά. Εκτιμάται ότι 10 εκατομμύρια από αυτά τα άτομα κινδυνεύουν να έχουν προβλήματα ακοής αργότερα στη ζωή τους.

Ποια ένταση λοιπόν θεωρείται εξαιρετικά υψηλή; Η απάντηση εξαρτάται από τη διάρκεια της έκθεσης στον ήχο αυτών των συσκευών.

Στην ουσία δύο είναι τα προβλήματα που προκαλούν οι ατομικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής. Πρώτον, πολλά άτομα χρησιμοποιούν συχνά αυτές τις συσκευές σε θορυβώδη μέρη, όπως για παράδειγμα σε λεωφορεία, όπου αναγκάζονται να δυναμώνουν τον ήχο. Σε ορισμένες συσκευές, ο ήχος αυξάνεται αυτόματα.

Το άλλο πρόβλημα είναι η παρατεταμένη χρήση. Η χαμηλότερη ένταση μουσικής μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβής από την υψηλότερη, εάν η διάρκεια της έκθεσης σε αυτήν είναι μεγαλύτερη.

Η ένταση των περισσοτέρων ατομικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής κυμαίνεται από 60 έως 120 ντεσιμπέλ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απώλεια της ακοής δεν είναι δυνατή σε επίπεδο κατώτερο των 80 ντεσιμπέλ, που αντιστοιχεί στο θόρυβο που προκαλεί κάποιος που φωνάζει δυνατά ή στον θόρυβο από την κυκλοφορία σε κοντινό δρόμο. Ακόμη και στα 80 ντεσιμπέλ μπορούμε να ακούμε άφοβα μουσική έως και 40 ώρες την εβδομάδα. Ο κίνδυνος όμως αυξάνεται μόλις δυναμώσουμε λίγο τον ήχο. Στα 89 ντεσιμπέλ η έκθεση στον ήχο δεν πρέπει να ξεπερνά τις πέντε ώρες την εβδομάδα.

Εκτός από τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις, οι ατομικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής πρέπει να προειδοποιούν τους καταναλωτές σχετικά με τον κίνδυνο υπέρβασης του ορίου ασφαλείας. Αυτό μπορεί να γίνεται με μια ετικέτα στη συσκευή ή ένα προειδοποιητικό σήμα στην οθόνη, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει ο κατασκευαστής.

Επί του παρόντος, οι κατασκευαστές είναι μόνον υποχρεωμένοι να περιλαμβάνουν ένα είδος προειδοποίησης στις οδηγίες χρήσης των συσκευών.

MP3 και ακοή DeutschEnglishespañolfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι