Навигационна пътека

По-слаба музика днес, по-добър слух утре - 28/09/2009

Музикален плейър със слушалки върху дамска чанта ©ЕО

Контрол на силата на звука на музикалните плейъри с цел предотвратяване на загуба на слуха.

MP3 плейърите, продавани в ЕС, скоро ще трябва да бъдат фабрично настроени да предпазват хората от слушане на музика при опасно голяма сила на звука.

ЕС преразглежда своите стандарти за безопасност за музикалните плейъри, след като научен комитет предупреди, че продължителното слушане на силна музика от тези преносими аудио устройства може трайно да увреди слуха.

Комисията помоли комитета за неговото мнение, поради нарастващата популярност на музикалните плейъри, включително мобилните телефони, особено сред младите хора.

Продажбите на тези устройства се увеличиха значително през последните години. Между 50 и 100 милиона души в Европейския съюз ги използват ежедневно. Според оценките около 10 милиона от тях рискуват да имат проблеми със слуха по-късно през живота си.

И така - колко силно е прекалено силно? Отговорът зависи от това колко продължително слушате музика.

Два са основните проблеми, свързани с музикалните плейъри. Първо, хората често ги използват на шумни места, например в автобуса, и поради това им се налага да увеличават силата на звука. При някои устройства тя дори се увеличава автоматично.

Другият проблем е продължителната употреба. По-слаба музика може да е по-вредна от по-силна, ако се слуша по-дълго време.

При повечето MP3 плейъри нивото на звука варира от 60 дебицела (dBA) до 120 децибела. Според учените е малко вероятно да се стигне до загуба на слуха при нива, по-ниски от 80 децибела - приблизително еквивалента на човешки вик или шум от автомобилен трафик. Дори при 80 децибела можете да слушате без риск около 40 часа на седмица. Но увеличите ли малко звука, рискът бързо се покачва. При 89 децибела препоръчителният максимум е 5 часа на седмица.

Освен да разполагат с фабрична настройка, музикалните плейъри ще трябва и да предупреждават потребителите за рисковете от превишаване на безопасната граница. Това може да става чрез етикет или съобщение на екрана - производителите сами ще могат избират как.

В момента производителите са длъжни само да включват предупреждение в инструкциите за употреба.

MP3 плейърите и слуха DeutschEnglishespañolfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки