Sökväg

Med EU:s trafikantvecka vill man framhålla städernas viktiga roll i klimatarbetet och få människor att tänka över sina resvanor.

Hundratals städer och orter stänger sina mest trafikerade gator för biltrafik under en dag för att få människor att lämna bilen hemma. För många tätorter är den bilfria dagen höjdpunkten på trafikantveckan, EU:s årliga kampanj för att uppmuntra miljövänliga transporter.

Bilar och lastbilar står för merparten av de bullerproblem, föroreningar och trafikstockningar som förpestar stadslivet. De orsakar också stora koldioxidutsläpp, den gas som främst bidrar till växhuseffekten.

Mellan den 16 och 22 september kommer det att anordnas evenemang för att uppmärksamma oss på att det finns alternativ till bilen. Många städer kommer att ta tillfället i akt och inviga gågator, cykelbanor och ny eller förbättrad lokaltrafik. EU ger ekonomiskt stöd och delar ut ett pris till bästa program.

Huvudmålet för veckan är att främja hållbara transporter och årets tema är ”Klimatsmart i stan”. Man vill informera om den viktiga roll som de lokala myndigheterna kan ha i klimatarbetet. Över 70 % av alla européer bor i tätbebyggda områden. Genom att övertala sina invånare att ställa bilen kan städerna bidra stort till att minska utsläppen av växthusgaser.

Europeiska trafikantveckan Englishfrançais anordnas i år för åttonde gången och fenomenet har spridit sig runt om i världen. Seoul, Rio de Janeiro, Taipei, Montreal, Yokohama och Quito är några av de 2 102 städer som deltog förra året – ett rekordstort antal städer med sammanlagt 220 miljoner invånare i 39 länder.

Budapest vann förra årets pris för bästa program och har också i år ett imponerande program för denna septembervecka. Bland annat ska den historiska Andrássy-avenyn förvandlas till en ”levande gata” täckt med gräs.

Här är några andra smakprov:

• Drygt 200 företag och organisationer i Göteborg med staden i spetsen utmanar sina anställda att låta bilen stå minst en dag under trafikantveckan.

• I Salzburg kan man prova på att köra elfordon eller ta sig en tur med rickshaw genom den österriska staden.

• I Litauens huvudstad Vilnius ska tusentals lärare och deras elever cykla till skolan.

• I den portugisiska staden Almada får invånarna gratisbiljetter till kollektivtrafiken om de lämnar sopor för återvinning.

 

Se vilka evenemang som anordnas under trafikantveckan där du bor Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar