Navigacijska pot

Teden mobilnosti za okolju prijazno mestno okolje - 17/09/2009

Pobuda za ekološki promet opozarja na vlogo mest v boju proti podnebnim spremembam.

Številna evropska mesta bodo bodo za en dan motornim vozilom zaprla svoje najprometnejše ulice in pozvala prebivalce k drugačnim načinom potovanja na delo in v šolo. Za številne meščane je dan brez avtomobila najboljši del tedna mobilnosti, uveljavljene pobude EU za okolju prijaznejši promet.

Avtomobili in tovorna vozila so krivi za večino hrupa, onesnaženja in prometnih zamaškov v urbanih okoljih. So tudi glavni vir izpustov CO2, enega glavnih razlogov za podnebne spremembe.

Med 16. in 22. septembrom bodo različnih dogodki evropske meščane spodbujali k zmanjšanju uporabe avtomobila in povečanju uporabe drugih načinov prevoza. Mnoga mesta bodo to priložnost izkoristila za uvedbo novih ali boljših storitev javnega prevoza, območij za pešce in kolesarskih stez. EU bo najboljšemu programu podelila posebno nagrado in finančno pomoč.

Namen tedna mobilnosti, ki letos poteka pod geslom „Dobra klima mojega mesta“, je poleg spodbujanja trajnostnega prevoza tudi ozaveščanje o vlogi lokalnih organov pri boju proti globalnemu segrevanju. Več kot 70 % Evropejcev živi v urbanih okoljih. Če bi mestnim oblastem uspelo prepričati prebivalce, naj se odpovejo uporabi avtomobila, bi s tem lahko močno zmanjšali delež izpustov toplogrednih plinov.

Pobuda Evropski teden mobilnosti Englishfrançais, tokratna je že osma, je našla svoj odmev tudi v drugih delih sveta: leta 2008 je v tej pobudi sodelovalo rekordno število 2 102 mest s skupno 220 milijoni prebivalcev. Med njimi so bili Seul, Rio de Janeiro, Taipei, Montreal, Jokohama in Quito.

Lanskoletna zmagovalka tedna mobilnosti Budimpešta ima tudi za letošnji september ambiciozne načrte: med drugim bo znano ulico Andrássy spremenila v „živo ulico“, pokrito s travo.

Drugi dogodki:

• v Salzburgu bodo predstavili električna vozila, meščani pa se bodo lahko po ulicah mesta popeljali tudi z rikšo;

• v litovski Vilni se bo več tisoč učiteljev in učencev peljalo v šolo s kolesom;

• v portugalski Almadi bodo meščani lahko odpadke, ki jih je mogoče reciklirati, zamenjali za vozovnice za javni prevoz;

• približno 200 podjetij v švedskem Göteborgu se je zavezalo pomagati zaposlenim, ki se bodo med tednom mobilnosti odpovedali svojemu avtomobilu.

 

Dogodki v tednu mobilnosti blizu vas Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave