Kruimelpad

Europa laat de auto een dagje staan - 17/09/2009

Campagne voor groen vervoer wijst op belangrijke rol van steden bij klimaatbescherming

Om mensen uit de auto te krijgen wordt in honderden steden een deel van de drukste straten voor een dag afgesloten voor autoverkeer. Voor heel wat stadsbewoners is de autoloze dag het hoogtepunt van de mobiliteitsweek, de jaarlijkse EU-campagne om milieuvriendelijk vervoer te stimuleren.

Auto's en vrachtwagens zijn verantwoordelijk voor veel lawaai, vervuiling en drukte in de steden. Ze produceren ook veel CO2, wat slecht is voor het klimaat.

Van 16 tot 22 september wordt via allerlei evenementen gewezen op alternatief vervoer. Veel steden en gemeenten zullen de gelegenheid aangrijpen om het openbaar vervoer te verbeteren of nieuwe voetgangersgebieden en fietspaden te openen. De EU geeft financiële steun en looft een prijs uit voor het beste programma.

Het thema van dit jaar, "duurzame mobiliteit voor een beter leefklimaat", wil de lokale overheden wijzen op de rol die zij kunnen spelen in de bescherming van het klimaat. Meer dan 70% van de Europeanen leeft in een stedelijk gebied. Als de steden hun inwoners kunnen overtuigen hun auto wat vaker te laten staan, daalt de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk.

De Europese mobiliteitsweek Englishfrançais slaat na acht jaar nu ook aan in de rest van de wereld: in 2008 namen er 2102 steden en gemeenten uit 39 landen aan deel, waaronder Seoel, Rio de Janeiro, Taipei, Montréal, Yokohama en Quito. Al deze steden samen tellen 220 miljoen inwoners.

Boedapest, de winaar van vorig jaar heeft ook nu weer een indrukwekkend programma samengesteld. Zo wordt de historische laan Andrássy út omgetoverd in een "levende straat", zelfs met gras.

Ook elders wordt van alles georganiseerd:

• In Salzburg zijn er interactieve demonstraties van elektrische auto's en kan je met een riksja rijden.

• In het Litouwse Vilnius komen duizenden leraren en leerlingen deze week met de fiets naar school.

• In het Portugese Almada kan je recycleerbaar afval omruilen voor buskaartjes.

• Een 200-tal bedrijven in het Zweedse Göteborg wil werknemers belonen die hun auto thuis laten tijdens de mobiliteitsweek.

 

Activiteiten in uw omgeving Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links