Navigációs útvonal

A környezetbarát közlekedés előmozdítását célzó kampány arra hívja fel a figyelmet, hogy a városok fontos szereplői a globális felmelegedés elleni küzdelemnek

Több száz város zárja le egy napra legforgalmasabb útjait a közlekedés elől annak érdekében, hogy az autóhasználat mérséklésére ösztönözze lakosait. Sok városrendező számára az autómentes nap a környezetbarát közlekedést népszerűsítő mobilitási hét legizgalmasabb napja. A mobilitási hetet az EU minden évben megrendezi.

A városi életet megkeserítő zajért, környezetszennyezésért és túlzsúfoltságért nagyrészt a személygépkocsik és a teherautók a felelősek. A gépjárművek bocsátják ki a CO2 nagy részét is, amely viszont az éghajlatváltozás fő okozója.

A mobilitási hét (szeptember 16–22.) célja, hogy felhívja a figyelmet a személygépkocsi-használat alternatíváira. A rendezvénysorozat alkalmából számos városban új vagy felújított tömegközlekedési eszközöket, gyalogosövezeteket és kerékpárutakat adnak át a lakosságnak. Az EU pénzügyi támogatást nyújt a kezdeményezésekhez és a legtartalmasabb programot díjjal jutalmazza.

A fenntartható közlekedés előmozdításán túl az idei mobilitási hét – amelynek témája „a városi levegő javítása” – arra kívánja ráirányítani a figyelmet, hogy a helyi hatóságok szerepe kulcsfontosságú lehet a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Az európaiak több mint 70 %-a él városokban. A városok jelentősen csökkenthetik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, ha ráveszik az embereket arra, hogy kevesebbet használják gépkocsijukat.

Az európai mobilitási hét Englishfrançais nyolcadszor kerül megrendezésre. Tavaly a résztvevő 2102 város között volt Szöul, Rio de Janeiro, Taipei, Montréal, Yokohama és Quito is. Az összesen 39 országot és 220 millió embert érintő rendezvénysorozat rekordnak számított.

Az európai mobilitási hét díját 2008-ban Budapest nyerte el. A szeptemberi eseményre a város idén is lenyűgöző tervvel készült, amely részeként az Andrássy út egy lezárt szakaszát zöldbe öltöztetik.

Ízelítő más városok programjából:

Salzburgban (Ausztria) elektromos meghajtású járművek és riksák vonulnak fel.

Vilniusban (Litvánia) tanárok és diákok ezrei kerékpárral mennek iskolába.

Almada városának (Portugália) lakosai az újrahasznosítható hulladékot tömegközlekedési jegyekre válthatják be.

Göteborgban (Svédország) mintegy 200 vállalkozás vállalta, hogy támogatja azokat a munkavállalókat, akik a mobilitási hét alatt nem használják autójukat.

 

Ismerje meg a mobilitási hét keretében megrendezendő eseményeket lakóhelye közelében! Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek