Navigointipolku

Liikkujan viikko – "Hyvää ilmaa kaupunkiin!" - 17/09/2009

Eri puolilla Eurooppaa vietetään tällä viikolla autotonta päivää.

Sadat Euroopan kaupungit järjestävät tänäkin syksynä autottoman päivän, jolloin kaupungin keskusta suljetaan autoilta. Autoton päivä on osa jokavuotista Liikkujan viikkoa, jonka aikana EU kannustaa ihmisiä vaihtoehtoisten, ympäristöä säästävien liikennemuotojen käyttöön.

Kaupunkilaiset joutuvat usein kärsimään melusta, saasteista ja ruuhkista, joista suuri osa on henkilö- ja kuorma-autojen aiheuttamaa. Autoilu myös synnyttää huomattavasti hiilidioksidipäästöjä, jotka ovat yksi ilmastonmuutoksen tärkeimmistä syistä.

Liikkujan viikolla 16.–22.9. tuodaan monin keinoin esiin vaihtoehtoja yksityisautoilulle. Monissa kaupungeissa otetaan käyttöön uusia tai parannettuja joukkoliikennepalveluja, kävelykatuja ja pyöräteitä. EU on antanut teemaviikon toimiin ja tapahtumiin rahoitusta ja palkitsee parhaan hankkeen.

Liikkujan viikon tämänvuotinen teema on "Hyvää ilmaa kaupunkiin!" Erityisesti korostetaan paikallisviranomaisten roolia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Yli 70 prosenttia Euroopan väestöstä asuu taajamissa. Näiden alueiden kasvihuonekaasupäästöt voisivat vähetä huomattavasti, jos niiden asukkaat saataisiin luopumaan auton käytöstä.

Liikkujan viikko Englishfrançais järjestetään nyt Euroopassa kahdeksatta kertaa. Tapahtuma on levinnyt laajalle myös Euroopan ulkopuolella. Viime vuonna kampanjaan osallistui 39 maassa 2 102 kaupunkia, joissa on yhteensä noin 220 miljoonaa asukasta. Mukana olivat muun muassa Soul, Rio de Janeiro, Taipei, Montreal, Yokohama ja Quito.

Myös Suomessa Liikkujan viikkoa vietetään useilla paikkakunnilla. Helsingissä autoton päivä on tiistaina 22. syyskuuta, jolloin järjestetään muun muassa toritapahtuma Kampin Narinkkatorilla.

Esimerkkejä muiden Euroopan kaupunkien tapahtumista:

• Budapestissa, joka sai Euroopan liikkujan viikon palkinnon viime vuonna, historiallinen Andrássy Avenue -katu verhoutuu autottomana päivänä ruohopeitteeseen ja toimii monenlaisten tapahtumien näyttämönä.

• Salzburgissa Itävallassa esitellään sähköajoneuvoja ja järjestetään rikša-ajeluja.

• Vilnassa tuhannet koululaiset ja opettajat pyöräilevät kouluun.

• Almadassa Portugalissa jaetaan julkisen liikenteen lippuja kierrätysjätettä vastaan.

• Göteborgissa noin 200 yritystä on luvannut tukea työntekijöille, jotka jättävät Liikkujan viikolla auton kotiin.

 

Kansainvälinen tapahtumakalenteri Englishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä