Sti

Bilfri dag i Europa - 17/09/2009

EU's kampagne for miljøvenlig transport sætter spot på byernes nøgleposition i klimaindsatsen.

Flere hundrede byer lukker nogle af deres mest befærdede gader af for biler i en hel dag i håbet om, at folk vil lade bilen stå. Mange storbyboere ser frem til den årlige bilfrie dag, der indgår i EU's kampagne for mere miljøvenlige transportformer.

Biler og lastvogne er de store syndere, når det gælder meget af den støj og forurening – for ikke at snakke om de trafikpropper – der gør det surt at bo i byen. De udleder også alt for meget CO2, der bærer en stor del af ansvaret for klimaændringerne.

Fra 16. til 22. september vil en række arrangementer rulle af stabelen for at slå til lyd for alternative transportformer. Mange byer vil gribe lejligheden til at indføre nye eller bedre offentlige transportformer, fodgængerområder og cykelstier. EU støtter arrangementerne økonomisk og uddeler en pris for det bedste program.

Ud over at fremme den bæredygtige transport skal årets tema – "Bedre klima i byen" – gøre opmærksom på, at de lokale myndigheder spiller en vigtig rolle i bekæmpelsen af den globale opvarmning. Mere end 70 % af Europas befolkning bor i byområder. Og byerne kan spare på drivhusgasserne, hvis indbyggerne lader bilen stå.

Årets ottende udgave af den europæiske miljøtrafikuge Englishfrançais har grebet om sig i andre dele af verden. Seoul, Rio de Janeiro, Taipei, Montreal, Yokohama og Quito var blandt de 2 102 byer, der deltog i 2008 – et rekordstort antal, som repræsenterede 220 millioner mennesker i 39 lande.

Budapest, der vandt miljøtrafikprisen sidste år, ruller et imponerende program ud i september. Man vil bl.a. omdanne den historiske Andrássy Boulevard til en levende gade med græs på fortovene.

Nogle eksempler fra andre byer:

• I Salzburg kan man deltage i interaktive demonstrationer af elbiler og køre med rickshaw gennem byen.

• I Litauens hovedstad Vilnius vil tusinder af lærere og skoleelever cykle i skole.

• I Almada i Portugal kan man få gratis billetter til den offentlige transport i bytte for genbrugsaffald.

• I Göteborg støtter omkring 200 virksomheder på forskellig vis deres medarbejdere, der lader bilen stå under miljøtrafikugen.

 

Aktiviteter under miljøtrafikugen Englishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links