Навигационна пътека

Кампания за екологичен транспорт подчертава важната роля на градовете в борбата с глобалното затопляне.

Стотици малки и големи градове затварят за коли някои от най-натоварените си улици за един ден, за да убедят хората да използват по-малко своите автомобили. За много граждани денят без коли е най-приятната част от седмицата на мобилността, ежегодната кампания на ЕС за насърчаване на екологичните видове транспорт.

Автомобилите и камионите са отговорни за голяма част от шума, замърсяването и задръстванията, които измъчват градовете. Те са и един от главните източници на въглероден диоксид, основният газ, който предизвиква глобално затопляне.

От 16 до 22 септември ще се проведат прояви за популяризиране на алтернативи на личния автомобил. Много градове ще използват случая, за да представят нови или подобрени услуги за обществен транспорт, пешеходни зони и велосипедни алеи. ЕС осигурява финансова подкрепа и награда за най-добрата програма.

Освен насърчаване на устойчивия транспорт, чрез темата тази година - „Подобряване на климата в градовете“ - се цели да се повиши осведомеността за важната роля, която местните власти могат да изиграят в борбата с изменението на климата. Повече от 70% от европейците живеят в градски райони. Емисиите на парникови газове в градовете могат да се намалят значително, ако техните жители бъдат убедени да оставят колите си у дома.

Европейската седмица на мобилността Englishfrançais се провежда за осма година и вече се отбелязва и в други части на света - Сеул, Рио де Жанейро, Тайпе, Монреал, Йокохама и Кито бяха сред 2102-та града, които участваха през 2008 г. - рекорден брой градове, представящи 220 млн. души в 39 страни.

Будапеща, победител през седмицата на мобилността през 2008 г., този септември отново е подготвила впечатляваща програма, включваща превръщането на историческия булевард „Андраши“ в „жива улица“ с покрити с трева тротоари.

На други места:

• В Залцбург ще се проведат интерактивни демонстрации на електрически превозни средства и ще може да се пътува с рикши из града.

• Във Вилнюс, Литва, хиляди учители и ученици възнамеряват да отидат на училище с велосипед.

• В португалския град Алмада ще раздават билети за обществен транспорт в замяна на рециклируеми отпадъци.

• Около 200 предприятия в Гьотеборг, Швеция, ще подкрепят служителите, които се откажат от колите си по време на седмицата на мобилността.

 

Прояви по време на седмицата на мобилността близо до вас Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки