Navigációs útvonal

Az influenzajárvány megfékezéséért - 15/09/2009

Orvos influenza elleni védőoltást ad be egy női páciensnek ©EC

Az Európai Bizottság stratégiát dolgozott ki abból a célból, hogy feltartóztassa az A(H1N1)-vírus által okozott influenzajárvány terjedését.

Az Európai Unió tagországainak egészségügyi miniszterei októberben rendkívüli ülésen vesznek részt, hogy megvitassák az influenzajárvánnyal kapcsolatos kérdéseket, köztük az Európai Bizottság által kidolgozott javaslatokat.

Három hónap telt el azóta, hogy az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak minősítette a legtöbbek által mexikói influenzaként, illetve sertésinfluenzaként ismert betegséget, és továbbra is a fertőzést okozó új A(H1N1)-törzs az a világszerte terjedő influenzavírus, mellyel a leginkább számolni kell. Az eddigi megbetegedések legtöbbször enyhe lefolyásúak voltak, de vannak, akik attól tartanak, hogy a vírus újabb, és ezúttal súlyosabb járványhullámot idéz elő az elkövetkező hónapok folyamán. Noha az influenza elleni oltóanyag ma már egyre több helyen kerül forgalomba, rövid távon a kereslet jóval meghaladja a kínálatot, és a beszerzés költségei túl magasnak bizonyulhatnak egyes országok számára.

Az Európai Unió által kidolgozott stratégia mindezekre a kérdésekre megoldást keres, és azt is számba veszi, milyen gazdasági hatások várhatók akkor, ha a járványügyi helyzet súlyosabbá válik. A dokumentum hangsúlyozza, hogy az uniós tagországok kormányainak szorosan együtt kell működniük, és több lehetőséget is felvázol arra, hogyan tudnak a tagállamok közös erővel fellépni a járvány ellen. A stratégia értelmében különösen fontos, hogy a megelőzés terén – így pl. a védőoltásokra vonatkozóan – világos és következetes intézkedések szülessenek.

A(H1N1)-influenza: helyzetjelentés

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek