Навигационна пътека

Финансиране на борбата срещу изменението на климата - 10/09/2009

Лого на конференцията в Копенхаген © cop15.dk

Комисията обявява първите финансови предложения за споразумение в Копенхаген за изменението на климата.

Опитвайки се да сложи край на застоя в международните преговори за климата, Комисията публикува план за финансиране на борбата срещу глобалното затопляне в развиващите се страни English. Тя предлага участието на ЕС до 2020 г. да бъде между 2 млрд. и 15 млрд. евро годишно.

Планът е база за обсъждания в Парламента и Съвета за определяне на позицията на ЕС по един от най-трудните въпроси пред Конференцията на ООН за изменението на климата през декември в Копенхаген.

Само три месеца преди конференцията международните преговори за подготовката ѝ стигнаха до задънена улица по въпроса как да се помогне на развиващите се страни да се адаптират към глобалното затопляне и да го ограничат.

ЕС и други икономически сили са съгласни за необходимостта от помощ при поемането на разходите за намаляване на емисиите на парникови газове на развиващите се страни. Все още обаче няма консенсус за размера на тези разходи и каква част от тях трябва да поемат развитите страни.

Очаква се през следващите години разходите за ограничаване на глобалното затопляне да нараснат значително. Според ЕС развиващите се страни ще имат нужда от 100 млрд. евро годишно до 2020 г., за да предотвратят покачване на средните световни температури с повече от 2 °C. Този праг е важен, защото намалява риска от безвъзвратно изменение на климата.

Според Комисията ще е необходимо международно публично финансиране в размер между 22 млрд. и 50 млрд. евро, като делът на всяка държава ще се основава на отговорността ѝ за емисиите и на способността ѝ да плаща. Делът на ЕС може да е между 2 млрд. и 15 млрд. евро годишно до 2020 г. Останалото ще дойде от други индустриални държави и икономически напреднали развиващи се страни като Китай и Индия.

Предложението призовава и за участие на ЕС с между 500 млн. и 2,1 млрд. евро в периода 2010-2012 г., но като се има предвид важността на бързите действия, Комисията предлага то да е по-голямо.

Целта на конференцията през декември е да постигне нов и по-амбициозен глобален ангажимент за борба с изменението на климата. Срокът на сегашния договор - Протоколът от Киото - изтича в края на 2012 г.

В него нямаше искания относно развиващите се страни, но сега индустриализираните държави искат нововъзникващи икономики като Индия и Китай да участват и в крайна сметка да намалят емисиите си.

ООН свиква световна среща на върха по-късно през този месец, на която ще се обсъжда изменението на климата.

Действия на ЕС за климата

Конференция на ООН в Копенхаген за изменението на климата danskEnglishespañolfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки