Sökväg

Naturkatastrofer – EU rycker ut - 27/08/2009

Kvinnlig brandmän sprutar vatten vid en skogsbrand © EC

När ett medlemsland drabbas av t.ex. skogsbränder eller översvämningar hjälper EU till att samordna räddningsinsatserna och finansiera återuppbyggnaden av viktig infrastruktur.

Medan de flesta av oss har njutit av sommar och sol har översvämningar och skogsbränder förvandlat semesterperioden till en mardröm för människor i Centraleuropa och Medelhavsregionen.

I slutet av juni regnade det kraftigt i delar av Bayern, Österrike, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Polen med svåra översvämningar till följd. Donau och dess bifloder sprängde sina vallar.

I Portugal, Spanien, Frankrike, Italien och Grekland härjade i stället stora eldsvådor. Enbart förra veckan förstörde 67 olika bränder uppskattningsvis 21 200 hektar mark i Grekland. Nästan två miljoner träd och minst 150 hus blev lågornas rov.

Tack vare EU:s samordnade insatser skickade Italien, Frankrike, Spanien och Cypern skogsbrandflyg för att hjälpa till med släckningsarbetet i Atenområdet. EU:s egen taktiska reserv för skogsbränder har två plan på Korsika som används vid skogsbränder i Medelhavsområdet.

Dessutom driver EU ett europeiskt informationssystem för skogsbränder English, som förser EU-länderna med aktuella satellitbilder på pågående bränder, detaljerade kartor över drabbade områden och sexdygnsprognoser för snabb upptäckt.

De länder som drabbades av sommarens översvämningar bad visserligen inte om extern hjälp, men vid andra tillfällen har båtar, pumpar och vattenrenings- och nödutrustning skickats till översvämmade områden via EU:s civilskyddsmekanism English.

EU:s solidaritetsfond kan dessutom bidra till att täcka kostnaderna för viktiga räddningsinsatser, t.ex. återuppbyggnaden av infrastruktur, tillfälliga bostäder och skydd av kulturarvet.

Läs mer om civilskyddet i EU English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar