Navigacijska pot

Strategija EU ob naravnih nesrečah - 27/08/2009

Mlada gasilka pri gašenju gozdnega požara © ES

Kadar države članice prizadenejo naravne nesreče, Evropska unija ukrepa in pomaga pri usklajevanju pomoči in financiranju obnove osnovne infrastrukture.

Medtem ko večina ljudi uživa na poletnem soncu, so poplave in gozdni požari v številnih državah srednje Evrope in Sredozemlja počitniško idilo spremenili v pravo nočno moro.

Obsežne dele Bavarske, Avstrije, Češke, Slovaške, Madžarske in Poljske je konec junija prizadelo dolgotrajno in močno deževje, ki je povzročilo uničujoče poplave. Donava in njeni pritoki so prestopili bregove.

V istem času so Portugalsko, Španijo, Francijo, Italijo in Grčijo pestile povsem drugačne težave – gozdni požari. Samo prejšnji teden je 67 požarov opustošilo okoli 21 200 hektarov gozda v Grčiji – zgorelo je skoraj dva milijona dreves in vsaj 150 hiš.

Italija, Francija, Španija in Ciper so po sistemu usklajene pomoči Evropske unije Grčiji poslali letala za gašenje požarov na območju Aten. Evropska unija ima v okviru svojih taktičnih rezerv dve takšni letali, ki ju s Korzike lahko pošlje v boj proti gozdnim požarom v Sredozemlju.

Evropska unija je vzpostavila tudi evropski informacijski sistem za gozdne požare English, ki zagotavlja najnovejše satelitske slike, podrobne zemljevide prizadetih območij in 6-dnevno vremensko napoved za zgodnje odkrivanje žarišč.

Države, ki so jih letos poleti prizadele poplave, sicer niso zaprosile za zunanjo pomoč, vendar je EU v preteklosti v okviru mehanizma civilne zaščite English na prizadeta območja že večkrat poslala čolne, črpalke, naprave za čiščenje vode in reševalno opremo.

Na pomoč lahko priskoči tudi Solidarnostni sklad Evropske unije, in sicer s kritjem stroškov za nujno potrebne ukrepe, kot so takojšnja obnovitev infrastrukture, postavitev začasnih bivališč in zaščita kulturne dediščine.

Več o evropski civilni zaščiti English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave