Navigációs útvonal

Uniós összefogás a természeti katasztrófák ellen - 27/08/2009

Tűzoltótömlővel erdőtüzet oltó tűzoltónő © EB

Pusztítson bár tűzvész vagy árvíz, az EU a természeti katasztrófa sújtotta tagállamok segítségére siet, összehangolja a segélyakciókat és anyagi támogatást nyújt az alapinfrastruktúra helyreállításához.

Míg az európaiak nagy része a nyár örömeit élvezi, Közép-Európában áradások, a földközi-tengeri térségben pedig erdőtüzek teszik rémálommá a nyaralási idényt sok-sok ember számára.

A június végi kitartó esőzések komoly árvizeket okoztak Bajorországban, Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Magyarországon és Lengyelországban, a Duna és valamennyi mellékfolyója kilépett medréből.

Ezzel egy időben Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Görögországban egészen más problémával kellett szembenézni, ezekben az országokban ugyanis a tűz hatalmasodott el. Görögországban csak a múlt hét folyamán 67 különböző helyen, hozzávetőlegesen 21 200 hektár területen pusztított erdőtűz: csaknem két millió fa és több mint 150 ház vált a lángok martalékává.

Az EU koordinálásával Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Ciprus Canadair típusú tűzoltó-repülőket küldött Athén térségébe. Az EU két saját – ugyancsak Canadair – repülővel is rendelkezik, melyek Korzikán állomásoznak, és a földközi-tengeri térség bármely részén bevethetők az erdőtüzek oltására.

Az EU ezenkívül európai erdőtűzvédelmi információs rendszert English tart fenn az oltási munkálatok figyelemmel kísérése és az erdőtüzek mihamarabbi észlelése céljából. A rendszer friss műholdas adatokkal szolgál az égő erdőkről, részletes térképeket bocsát rendelkezésre az érintett területekről, és hat napos időjárás-előrejelzésre képes.

Idén az áradások által érintett országok nem igényeltek külső segítséget, ám az előző években jó szolgálatot tett az EU polgári védelmi mechanizmusa English: csónakok, szivattyúk, áramfejlesztők, víztisztító berendezések és mentőfelszerelés küldését tette lehetővé az árvíz sújtotta területek megsegítésére.

Az EU Szolidaritási Alapja szintén készen áll arra, hogy hozzájáruljon a kárelhárítás – infrastruktúra-helyreállítás, ideiglenes elszállásolás, a kulturális örökség védelme stb. – költségeinek finanszírozásához.

Bővebben az európai polgári védelemről English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek