Sti

Gennem ild og vand – hvordan EU reagerer på naturkatastrofer - 27/08/2009

Kvindelig brandmand slukker skovbrand med brandslange © EF

Når et EU-land rammes af en naturkatastrofe, træder EU til for at hjælpe med at koordinere bistanden og finansiere genopretningen af den nødvendige infrastruktur.

Mens mange af os gik rundt og nød sommervejret, gjorde oversvømmelser og skovbrande sommerferien til et mareridt for mange mennesker i Centraleuropa og Middelhavsområdet.

I slutningen af juni betød den kraftige regn, at der opstod alvorlige oversvømmelser i store dele af Bayern, Østrig, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn og Polen. Donau og alle dens bifloder gik over deres bredder.

Samtidig stod Portugal, Spanien, Frankrig, Italien og Grækenland over for et helt andet element: ild. Alene i sidste uge var der 67 forskellige ildebrande i Grækenland. De ødelagde 21.200 hektarer, næsten to millioner træer og mindst 150 huse.

Takket være den indsats, der blev koordineret af EU, kunne både Italien, Frankrig, Spanien og Cypern sende Canadair brandfly til Athens omegn. EU's egen taktiske reserve til slukning af skovbrande har to af disse fly på Korsika. De kan bruges mod skovbrande i hele Middelhavsområdet.

EU har også et europæisk informationssystem om skovbrande English, som giver aktuelle satellitbilleder af brande, detaljerede kort over de ramte områder og en seksdagesoversigt, så man hurtigere kan konstatere, om der er opstået en brand.

Selv om de lande, der blev ramt af de seneste oversvømmelser, ikke har bedt om hjælp udefra, er der tidligere sendt både, pumper, generatorer, udstyr til vandrensning og førstehjælp til oversvømmede områder gennem EU's civilbeskyttelsesordning English.

EU's Solidaritetsfond kan også hjælpe med at betale for nødhjælpsoperationer som genopretning af infrastruktur, midlertidig indkvartering og beskyttelse af kulturarven.

Mere om EU's civilbeskyttelse English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links