Навигационна пътека

Потоп или пожар – ЕС помага при природни бедствия - 27/08/2009

Жена пожарникар гаси горски пожар с маркуч © EC

Всеки път, когато държавите от ЕС са засегнати от природни бедствия, Съюзът съдейства за координиране на помощите и финансиране на реконструкцията на най-важните инфрастуктурни обекти.

Докато някои от нас се радваха на лятото, за много хора от Централна Европа и Средиземноморието почивният сезон се превърна в кошмар заради наводнения и горски пожари.

В края на юни продължителни проливни дъждове наводниха големи части от Бавария, Австрия, Чешката република, Словакия, Унгария и Полша. Дунав и всичките му притоци преляха.

По същото време Португалия, Испания, Франция, Италия и Гърция бяха обхванати от друга стихия – огъня. Само през миналата седмица 67 отделни пожара опустошиха около 21 200 хектара земя в Гърция, унищожавайки близо 2 милиона дървета и 150 къщи.

Благодарение на координираната помощ на ЕС, Италия, Испания и Кипър изпратиха самолети „Канадер“ за борба с пожари в района на Атина. ЕС също разполага с два такива самолета, намиращи се в Корсика, които могат да се използват за борба с горски пожари в целия средиземноморски регион.

Съюзът поддържа и европейска система за информация за горски пожари English, която осигурява актуални сателитни данни за бушуващите пожари, шестдневна прогноза за гарантиране на ранното им откриване и подробни карти на засегнатите райони.

Държавите, пострадали от наводнения това лято, не потърсиха помощ отвън, но през минали години ЕС вече е изпращал лодки, помпи, генератори и водопречиствателно оборудване в наводнените райони чрез своя механизъм за гражданска защита English.

Фондът за солидарност на ЕС също може да помогне за плащане на сметката за основни операции като възстановяване на инфраструктурата, осигуряване на временен подслон и опазване на културното наследство.

Повече информация за европейската гражданска защита English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки