Cale de navigare

Femeie în vârstă suferind de Alzheimer © Reporters

Propuneri pentru o acţiune coordonată de combatere a bolii Alzheimer şi a altor forme de demenţă.

Douăzeci de ţări îşi unesc eforturile pentru a studia boala Alzheimer şi alte forme de demenţă, într-o primă încercare de a identifica o nouă metodă de abordare a cercetării în Europa.

Măsurile propuse, anunţate de Comisia Europeană anul trecut, încurajează ţările UE să-şi pună în comună resursele de cercetare, astfel încât să îşi minimizeze eforturile şi să economisească fonduri. În prezent, aproape 85% din banii publici alocaţi cercetării la nivel european sunt utilizaţi pentru proiecte strict naţionale.

În decembrie, liderii UE s-au declarat în favoarea conceptului de „planificare comună”, cu condiţia ca proiectele să se realizeze pe bază de voluntariat şi să vizeze obiective de interes european sau mondial. Demenţa, o afecţiune care determină diminuarea treptată sau permanentă a capacităţii mintale, a fost considerată cea mai potrivită pentru un proiect pilot deoarece afectează din ce în ce mai mult populaţia din ţările UE, costul tratamentului fiind uriaş (aproximativ 130 de miliarde de euro în 2005).

Se speră că proiectul va stimula efectuarea unor cercetări comune şi în alte domenii, inclusiv în cel al schimbărilor climatice. Dacă statele membre reuşesc să îşi coordoneze efoturile, „vom face un pas important înainte”, a declarat comisarul pentru cercetare, Janez Potočnik.

În UE, aproximativ 7,3 milioane de persoane suferă de o formă de demenţă şi se estimează că numărul lor se va dubla în următorii 20 de ani, pe măsură ce va creşte speranţa de viaţă. Boala Alzheimer este forma cea mai des întâlnită, reprezentând 70% din cazurile de demenţă. Nu se cunosc remedii pentru această boală, care generează pierderea memoriei şi a capacităţii cognitive.

Proiectul pilot face parte dintr-un plan de acţiune mai vast, elaborat de Comisie ca reacţie la o creştere previzibilă a cazurilor de demenţă. Pe lângă apelul la intensificarea cooperării în domeniul cercetării, planul invită statele membre să îşi împărtăşească metodele de lucru şi să colaboreze pentru a oferi un diagnostic cât mai precoce.

În general, boala Alzheimer se declanşează după vârsta de 60 de ani, riscul de îmbolnăvire crescând odată cu înaintarea în vârstă. Un diagnostic precoce îi permite pacientului să-şi schimbe obiceurile zilnice astfel încât să-şi amelioreze calitatea vieţii. De asemenea, acesta poate participa la luarea deciziilor referitoare la tratament, îşi poate rezolva problemele de natură financiară sau poate obţine consiliere psihologică.

Mai multe despre măsurile UE de combatere a bolii Alzheimer şi a altor forme de demenţă DeutschEnglishespañolfrançais

Exemple de proiecte de cercetare finanţate de UE având ca obiect bolile neurodegenerative English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile