Kruimelpad

Een oudere vrouw met Alzheimer © Reporters

Om de strijd tegen Alzheimer en andere vormen van dementie te coördineren, komt de EU met nieuwe voorstellen.

Twintig landen slaan de handen ineen om Alzheimer en vergelijkbare aandoeningen te onderzoeken. Ze proberen daarbij voor het eerst een voor Europa nieuwe aanpak uit.

Zoals de Commissie vorig jaar had aanbevolen, zullen de landen hun onderzoeksmiddelen bundelen om dubbel werk en overbodige uitgaven te voorkomen. Bijna 85% van het overheidsgeld voor onderzoek in Europa wordt aan zuiver nationale projecten besteed.

De EU-leiders schaarden zich in december achter zo'n gezamenlijke programmering, zolang de landen hun projecten zelf kunnen kiezen en het om Europese of mondiale problemen gaat. Dementie – de onomkeerbare achteruitgang van de verstandelijke vermogens – werd beschouwd als een geschikt onderwerp voor een proefproject. Het is namelijk in alle EU-landen een groeiend probleem met enorme financiële gevolgen. Alleen al in 2005 werd er zo'n 130 miljard euro aan besteed.

De hoop is dat het project gezamenlijk onderzoek op andere terreinen, zoals klimaatverandering, zal stimuleren. Juist als landen hun inspanningen bundelen, kunnen we grote vooruitgang boeken, aldus commissaris voor onderzoek Janez Potočnik.

Ongeveer 7,3 miljoen mensen in de EU hebben een of andere vorm van dementie, en aangezien de levensverwachting stijgt, kan dat cijfer de komende 20 jaar verdubbelen. In 70% van de gevallen is de dementie veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Deze ziekte, waardoor mensen hun geheugen en hun redeneringsvermogen verliezen, kan niet worden afgeremd of genezen.

Het proefproject maakt deel uit van een breder actieplan van de Commissie tegen de verwachte toename van dementie. Landen moeten niet alleen nauwer samenwerken bij onderzoek, maar ook know-how uitwisselen en samen een snellere diagnose mogelijk maken.

De ziekte van Alzheimer komt vooral voor bij zestigplussers. Hoe ouder men wordt, hoe groter het risico. Mensen bij wie de ziekte snel wordt opgespoord, kunnen hun levenskwaliteit verbeteren als ze hun dagelijkse gewoontes aanpassen. Ze kunnen ook meebeslissen over hun behandeling, hun financiën op orde brengen of psychologische begeleiding krijgen.

Meer over de EU-maatregelen tegen Alzheimer en dementie DeutschEnglishespañolfrançais

Voorbeelden van onderzoek met EU-geld naar hersenaandoeningen English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links