Navigációs útvonal

Alzheimer-kórban szenvedő idős nő © Reporters

Az EU tagállamai összehangolják az Alzheimer-kór és a demencia más formái ellen tett erőfeszítéseiket.

Húsz ország vesz részt abban az Alzheimer-kór és más demenciák vizsgálatával foglalkozó kísérleti projektben, amely az európai kutatás területén bevezetni kívánt új közelítésmód próbája is egyben.

A Bizottság által tavaly körvonalazott javaslatok azt szorgalmazzák, hogy az uniós országok egyesítsék kutatásra szánt forrásaikat. Így elkerülhetik, hogy ugyanazokat a tevékenységeket egyszerre több helyen elvégezzék feleslegesen, és így jelentős pénzösszegeket takaríthatnak meg. Ma Európában a kutatásra szánt közpénzek 85%-át olyan projektek finanszírozására fordítják, melyek teljes mértékben tagállami keretek között valósulnak meg.

Az EU vezetői decemberben támogatásukról biztosították a közös kutatásprogramozás koncepcióját azzal a feltétellel, hogy az egyes projektekben való részvétel önkéntes legyen, és a közösen finanszírozott kutatás európai vagy globális jelentőségű kérdésekre irányuljon. A demencia – a mentális képességek progresszív hanyatlása – alkalmas kérdésnek mutatkozott arra, hogy kísérleti projekt tárgya legyen, mivel egyre növekvő problémát jelent valamennyi uniós országban, és kezelése hatalmas összegeket emészt fel. 2005-ben mintegy 130 milliárd eurót költöttek erre a célra a tagállamok.

A remények szerint a projekt közös kutatásra serkenti a tagállamokat más területeken is, így például az éghajlatváltozás terén. Ha az egyes országok összehangolják erőfeszítéseiket, jelentős előrelépést érhetnek el – állítja Janez Potočnik kutatási biztos.

Az Európai Unió területén hozzávetőleg 7,3 millió ember szenved a demencia valamely formájában, és a várható élettartam emelkedésével ez a szám a következő húsz év során várhatóan megkétszereződik. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór; az esetek 70%-ában ez a betegség áll a háttérben. Az embereket emlékezetüktől és gondolkodási képességüktől megfosztó demenciának ma még nincs ismert gyógymódja.

A kísérleti projekt egy átfogó cselekvési tervbe illeszkedik, melyet a Bizottság azért dolgozott ki, mert az előrejelzések szerint a demencia előfordulási gyakorisága a jövőben növekedni fog. A Bizottság a tervben az együttműködés elmélyítését szorgalmazza a kutatás területén, és arra ösztönzi a tagállamokat, hogy osszák meg egymással ismereteiket, és fogjanak össze a demencia korai felismerése érdekében.

Az Alzheimer-kór első tünetei rendszerint 60 éves kor fölött jelentkeznek, és a betegség kialakulásának kockázata az életkorral együtt emelkedik. Azok a betegek, akiknél korán diagnosztizálják a betegséget, változtathatnak napi életvitelükön, és így javíthatják életminőségüket. Részt vehetnek továbbá a kezelésükről hozott döntések meghozatalában, rendezhetik anyagi helyzetüket, és pszichológushoz fordulhatnak.

Bővebben arról, mit tesz az EU az Alzheimer-kór és a demencia ellen DeutschEnglishespañolfrançais

Uniós finanszírozású projektek a degeneratív idegrendszeri betegségek kutatására English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek