Navigointipolku

Alzheimerin tautia sairastava ikääntynyt nainen © Reporters

EU ehdottaa yhteistoimia Alzheimerin taudin ja muiden dementiasairauksien torjuntaan.

Kaksikymmentä maata yhdistää voimansa Alzheimerin taudin ja muiden dementiasairauksien tutkimisessa. Kyseessä on uusi eurooppalainen tutkimuskokeilu.

Komission viime vuonna esittelemien toimenpidesuositusten tavoitteena on kannustaa EU-maita yhdistämään tutkimusvoimavaransa, jotta ne eivät tee päällekkäistä työtä ja tuhlaa arvokkaita varoja. Lähes 85 prosenttia EU-maiden julkisesta tutkimusrahoituksesta käytetään kokonaan kansallisiin hankkeisiin.

EU-johtajat antoivat siunauksensa yhteisohjelmille viime joulukuussa sillä edellytyksellä, että hankkeet ovat vapaaehtoisia ja että ne käsittelevät Euroopan tai maailmanlaajuista aihetta. Pilottiprojektiksi valittiin dementia – pysyvä tai vähitellen etenevä aivotoiminnan heikkeneminen – sillä se on kasvava ongelma kaikissa EU-maissa ja sen kustannukset ovat merkittävät, esimerkiksi vuonna 2005 noin 130 miljardia euroa.

Toiveissa on, että hanke innoittaa yhteiseen tutkimukseen muillakin aloilla, kuten ilmastonmuutos. Tutkimuskomissaari Janez Potočnikin mukaan voimien yhdistäminen merkitsee tulevaisuudessa suurta edistysaskelta.

EU:ssa noin 7,3 miljoonalla on jonkin asteinen dementia, ja määrän odotetaan kaksinkertaistuvan seuraavien 20 vuoden aikana eliniänodotteen kasvaessa. Yleisin dementian aiheuttaja on Alzheimerin tauti, jota sairastaa 70 prosenttia kaikista dementiapotilaista. Tautiin, joka vie ihmisiltä kyvyn muistaa ja ajatella, ei tunneta parannuskeinoa.

Pilottihanke on osa laajempaa toimintasuunnitelmaa, jonka komissio on laatinut dementiatapausten ennakoidun kasvun varalta. Tutkimusyhteistyön lisäksi suunnitelmassa kehotetaan jäsenmaita jakamaan tietoa ja työskentelemään yhdessä, jotta dementia voidaan diagnosoida aiemmin.

Alzheimerin tauti puhkeaa yleensä yli 60-vuotiaille, ja riski kasvaa iän myötä. Jos diagnoosi tehdään aikaisessa vaiheessa, ihmiset voivat muuttaa päivittäisiä rutiinejaan, mikä voi parantaa heidän elämänlaatuaan. He voivat myös osallistua hoitopäätöksiin, saattaa raha-asiansa kuntoon tai hankkia psyykkistä apua.

Lisää EU:n toimista Alzheimerin taudin ja dementian torjumiseksi DeutschEnglishespañolfrançais

Esimerkkejä EU:n rahoittamista hermorappeumasairauksien tutkimuksista English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä