Διαδρομή πλοήγησης

Ηλικιωμένη γυναίκα που πάσχει από Αλτσχάιμερ © Reporters

Προτάσεις συντονισμένης δράσης κατά του Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας

Είκοσι χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, σε μια πρώτη δοκιμή μιας νέας ερευνητικής προσέγγισης στην Ευρώπη.

Τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία παρουσίασε σε γενικές γραμμές η Επιτροπή πέρυσι, παροτρύνουν τις χώρες της ΕΕ να αξιοποιήσουν από κοινού τα ερευνητικά τους μέσα προκειμένου να αποφύγουν τυχόν επικαλύψεις και να εξοικονομήσουν πολύτιμους πόρους. Το 85% σχεδόν των δημόσιων ερευνητικών κονδυλίων στην Ευρώπη διατίθεται για αποκλειστικά εθνικά σχέδια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν τον Δεκέμβριο την προσέγγιση του «κοινού προγραμματισμού», με την προϋπόθεση ότι τα ερευνητικά σχέδια θα αναλαμβάνονταν σε εθελοντική βάση και θα είχαν ως αντικείμενο θέματα ευρωπαϊκού ή παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Η άνοια, μια μόνιμη ή προοδευτική μείωση των διανοητικών ικανοτήτων, θεωρήθηκε ως κατάλληλο αντικείμενο για ένα πειραματικό σχέδιο, δεδομένου ότι αποτελεί πρόβλημα που εξελίσσεται ραγδαία σε όλες τις χώρες της ΕΕ και συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος περίθαλψης, το οποίο το 2005 έφτασε τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκφράζεται η ελπίδα ότι το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει το παράδειγμα για την ανάληψη κοινής έρευνας και σε άλλους τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή. Αν οι χώρες συντονίσουν τις προσπάθειές τους «θα συντελεστεί ένα σημαντικό βήμα προόδου», δήλωσε ο Επίτροπος έρευνας Γιάνεζ Ποτότσνικ.

Ο αριθμός των ατόμων στην ΕΕ που πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας ανέρχεται σε 7,3 εκατομμύρια και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 έτη δεδομένου ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνει. Η νόσος του Αλτχάιμερ είναι η συνηθέστερη αιτία και αντιπροσωπεύει το 70% όλων των περιπτώσεων άνοιας. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία γι' αυτή τη νόσο που στερεί τους ασθενείς από τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης.

Το πειραματικό αυτό σχέδιο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα δράσης που κατήρτισε η Επιτροπή για να αντιμετωπίσει την προβλεπόμενη αύξηση των περιπτώσεων άνοιας. Πέρα από την έκκληση για μεγαλύτερη ερευνητική συνεργασία, το σχέδιο αυτό παροτρύνει τα κράτη μέλη να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να συνεργαστούν για την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας.

Το Αλτσχάιμερ εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 και ο κίνδυνος προσβολής από την ασθένεια αυξάνεται με την ηλικία. Τα άτομα στα οποία η διάγνωση γίνεται έγκαιρα μπορούν να αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες έτσι ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Μπορούν επίσης να έχουν λόγο στην απόφαση για τη θεραπευτική αγωγή που θα ακολουθήσουν, να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους ή να λάβουν ψυχολογική στήριξη.

Περισσότερα για τη δράση της ΕΕ κατά του Αλτσχάιμερ και της άνοιας DeutschEnglishespañolfrançais

Παραδείγματα έρευνας χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ στον τομέα των νευροεκφυλιστικών νόσων English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι