Навигационна пътека

Възрастна жена с Алцхаймер © Reporters

Предложения за координирани действия срещу болестта на Алцхаймер и други видове деменция

Двайсет страни обединяват усилия за изследване на болестта на Алцхаймер и други видове деменция като първа стъпка от нов подход към научните изследвания в Европа.

Мерките, препоръчани миналата година от Комисията, насърчават страните от ЕС да обединяват ресурси за научни изследвания, за да не се дублират усилията им и да не се пилеят средства. Почти 85% от публичните средства за научни изследвания в Европа се изразходват за чисто национални проекти.

Лидерите на ЕС подкрепиха концепцията за „съвместно програмиране“ през декември, при условие че проектите са на доброволна основа и се занимават с европейски или глобален въпроси. Деменцията - постоянен или постепенен спад в умствените способности - е подходяща за пилотен проект, защото е нарастващ проблем във всички страни от ЕС и разходите за грижи са огромни - около 130 млрд. евро през 2005 г.

Надеждите са, че проектът ще вдъхнови съвместни изследвания и в други области, включително изменението на климата. Ако страните обединят усилията си, „ще станем свидетели на голяма стъпка напред“, твърди комисарят по научните изследвания Янез Поточник.

Около 7,3 милиона души в ЕС страдат от различни видове деменция - брой, който се очаква да се удвои през следващите 20 години с увеличаването на продължителността на живота. Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната деменция - около 70% от всички случаи. Не съществува лекарство за тази болест, която отнема на хората паметта и умствените способности.

Пилотният проект е част от по-голям план за действие, съставен от Комисията в отговор на очакваното нарастване на броя на болните от деменция. Освен за по-тясно сътрудничество в областта на научните изследвания, планът призовава страните членки да споделят ноу-хау и да работят съвместно за по-ранна диагностика на деменциите.

Болестта на Алцхаймер обикновено се появява у хората над 60-годишна възраст и рискът нараства с увеличаването на възрастта. Хората, при които болестта се диагностицира навреме, могат да внесат промени в ежедневието си, които биха могли да подобрят качеството им на живот. Те също така могат да участват в решения относно своето лечение, да уредят финансовите си дела или да се обърнат за помощ към психолог.

Повече за действията на ЕС срещу болестта на Алцхаймер и другите видове деменции DeutschEnglishespañolfrançais

Примери за финансирани от ЕС проекти в областта на дегенеративните заболявания на нервната система English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки