Sökväg

Rökfritt i EU - 08/07/2009

EU-länderna uppmanas att skärpa rökförbudet senast 2012.

EU-kommissionen uppmanar till ett rökförbud English på offentliga platser i hela EU senast 2012.

I alla EU-länder finns någon form av bestämmelser för att skydda människor från passiv rökning och dess skadeverkningar. Men reglerna varierar stort från land till land.

Storbritannien och Irland har de strängaste lagarna – ett totalförbud mot rökning på arbetsplatser och offentliga platser inomhus, även restauranger och barer. Bulgarien kommer att följa efter under 2010.

Sverige, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Lettland, Malta, Nederländerna och Slovenien har infört rökförbud, men det är fortfarande tillåtet att röka i särskilda rökrum.

EU föreslår nu att de 27 medlemsländerna tar fram enhetliga och strängare lagar mot rökning på offentliga platser och arbetsplatser.

Passiv rökning har kunnat kopplas till hjärtsjukdomar och lungcancer. År 2002 dog 19 000 icke-rökare i EU på grund av passiv rökning hemma eller på jobbet.

Tobak är den främsta dödsorsaken som går att förebygga – varje år dör omkring 650 000 människor i EU av rökning. Var tredje EU-invånare – omkring 170 miljoner – röker.

Som ett led i EU:s nya antirökkampanj kan allmänheten nu lägga ut videoklipp med tips på hur man slutar röka eller undviker passiv rökning. Det har redan kommit in hundratals bidrag till kampanjens webbplats.

För ett liv utan tobak

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar