Kruimelpad

Een toekomst zonder tabak - 08/07/2009

EU-landen worden aangespoord strengere antirookwetgeving in te voeren

De Commissie roept de EU-landen op om tegen 2012 een rookverbod English in openbare ruimten in te voeren.

Alle EU-landen beschikken inmiddels over een of ander soort regelgeving die de bevolking moet beschermen tegen omgevingsrook en de schadelijke effecten daarvan. Deze regels verschillen echter sterk van land tot land.

De wetgeving is het strengst in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, met een volledig rookverbod op de werkplek en in openbare ruimten, inclusief restaurants en cafés. Bulgarije wil hun voorbeeld in 2010 volgen.

Griekenland, Italië, Malta, Zweden, Letland, Finland, Slovenië, Frankrijk en Nederland hebben antirookwetgeving die speciale afgesloten rookruimten toestaat.

De EU stelt nu voor om in alle 27 landen strenge en eenvormige wetgeving in te voeren voor roken in openbare ruimten en op de werkplek.

Er is een verband aangetoond tussen passief roken en het risico op hartziekten en kanker. In 2002 overleden naar schatting 19 000 niet-rokers in de EU aan de gevolgen van de omgevingsrook waar zij thuis of op het werk aan werden blootgesteld.

Tabak is met naar schatting 650 000 slachtoffers per jaar in de EU de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Een op de drie Europeanen (zo'n 170 miljoen EU-burgers) gebruikt tabak.

In het kader van een nieuwe antirookcampagne nodigt de EU iedereen uit om filmpjes te uploaden over hoe hij/zij met roken gestopt is. Er zijn al honderden inzendingen te bekijken op de website van de campagne.

Voor een rookvrij leven

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links