Navigációs útvonal

A dohányzásellenes törvényeik szigorítására buzdítja a Bizottság a tagállamokat

A Bizottság azt szorgalmazza, hogy 2012-re EU-szerte tilos legyen dohányozni English nyilvános helyeken.

Jelenleg minden uniós tagállamban vannak olyan rendelkezések, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az embereket megvédjék a passzív dohányzástól és annak káros hatásaitól. A szabályok azonban igen eltérőek az egyes országokban.

A törvények az Egyesült Királyságban és Írországban a legszigorúbbak: a zárt légterű munkahelyeken és a nyilvános helyeken – így az éttermekben és bárokban is – tilos a dohányzás. 2010-ben Bulgária is hasonló szabályozás bevezetésére készül

A Görögországban, Olaszországban, Máltán, Svédországban, Lettországban, Finnországban, Szlovéniában, Franciaországban és Hollandiában érvényben lévő dohányzásellenes jogszabályok engedélyezik külön dohányzóhelyiségek kialakítását.

Az Unió most egységes jogszabályok megalkotását szorgalmazza a 27 tagországban, valamint azt is, hogy szigorúbb legyen a munkahelyi és nyilvános helyeken történő dohányzásra vonatkozó szabályozás.

Kimutatták, hogy a szívbetegség és a tüdőrák összefüggésbe hozható a passzív dohányzással. 2002-ben az Unióban mintegy 19 000 nem dohányzó ember halt meg vélhetően az otthon vagy a munkahelyen elszenvedett passzív dohányzás következtében.

Az elkerülhető halálokok között az EU-ban a dohányzás áll az élen, évente mintegy 650 000 ember életét követelve. Az európaiak harmada – hozzávetőleg 170 millió ember – dohányzik.

A dohányzásellenes kampány keretében az Unió arra buzdítja az embereket, hogy töltsenek fel honlapjára olyan videofilmeket, amelyekkel bemutatják, hogyan sikerült leszokniuk a dohányzásról. A felhívásra több százan válaszoltak: munkáikat a kampány honlapján lehet megtekinteni.

A dohányfüstmentes életért

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek