Navigointipolku

EU kehottaa tiukentamaan tupakoinnin vastaista lainsäädäntöä.

Komissio esittää, että vuoteen 2012 mennessä kaikki EU-maat kieltäisivät tupakoinnin English julkisissa tiloissa.

Kaikissa jäsenmaissa on jo nykyisin säädöksiä, joiden tarkoitus on suojella ihmisiä passiiviselta tupakoinnilta. Mutta määräykset vaihtelevat maasta toiseen.

Isossa-Britanniassa ja Irlannissa on tiukimmat lait. Niissä tupakointi on kokonaan kielletty sisätiloissa sekä työpaikoilla että julkisilla paikoilla kuten ravintoloissa ja baareissa. Vastaavan täyskiellon on määrä tulla voimaan Bulgariassa vuonna 2010.

Myös Suomen, Ruotsin, Latvian, Hollannin, Ranskan, Italian, Slovenian, Kreikan ja Maltan, jotka sallivat edelleen erityiset suljetut tupakointitilat, savuttomuuslait ovat kattavia.

EU ehdottaa, että kaikkien jäsenmaiden lainsäädäntöä yhdenmukaistettaisiin ja julkisten tilojen ja työpaikkojen tupakointikieltoa tiukennettaisiin.

Passiivinen tupakointi lisää sydänsairaus- ja keuhkosyöpäriskiä. On arvioitu, että vuonna 2002 EU:ssa kuoli noin 19 000 tupakoimatonta aikuista sen vuoksi, että he olivat altistuneet tupakansavulle kotona tai työpaikalla.

Tupakointi on yleisin vältettävissä oleva kuolinsyy EU:ssa ja aiheuttaa noin 650 000 kuolemantapausta vuodessa. Tupakoijia on EU:ssa noin 170 miljoonaa eli suunnilleen joka kolmas tupakoi.

Uudessa tupakoinnin vastaisessa kampanjassa kansalaiset voivat esitellä mielikuvituksellisiakin ideoitaan, kuinka välttyä tupakoinnin haitoilta. Kampanjasivustolle on jo ladattu useita satoja videopätkiä.

Elä ilman tupakkaa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä