Навигационна пътека

Призив към страните от ЕС да приемат по-строги закони срещу тютюнопушенето.

Комисията призовава до 2012 г. да се въведе забрана за тютюнопушене English на обществени места навсякъде в Европейския съюз.

В момента във всички страни от ЕС съществуват закони, чиято цел е да предпазят хората от пасивно тютюнопушене и вредните последици от него. Правилата обаче се различават в отделните страни.

Обединеното кралство и Ирландия имат най-строгите закони - пълна забрана за пушене в закрити работни помещения и на обществени места, включително ресторанти и барове. През 2010 г. техният пример ще бъде последван от България.

Гърция, Италия, Малта, Швеция, Латвия, Финландия, Словения, Франция и Холандия са приели законодателство за среда без тютюнев дим, което допуска специални затворени помещения за пушачи.

ЕС предлага да се съставят еднакви закони за всички 27 страни, за да се регулира по-строго тютюнопушенето на обществените и работните места.

Пасивното, или вторичното, тютюнопушене може да доведе до сърдечно-съдови заболявания и рак на белия дроб. Предполага се, че през 2002 г. около 19 000 непушачи в ЕС са умрели поради пасивно пушене у дома или на работа.

Тютюнопушенето е водещата причина за смъртност в ЕС, която може да бъде избегната - ежегодно то отнема живота на около 650 000 души. Всеки трети европеец (или около 170 млн. души) употребява тютюн.

Като част от нова кампания срещу тютюнопушенето, ЕС приканва хората да споделят чрез видеоклипове как са се отказали от вредния навик. Стотици вече се отзоваха и тяхната работа може да бъде видяна на уебсайта на кампанията.

За живот без тютюн

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки