Sökväg

Billigare sms på semestern - 30/06/2009

Serietecknad mobiltelefon i en solstol på stranden ©EC

Slut på hutlösa roamingavgifter – från den 1 juli blir det billigare att ringa, skicka sms och mobilsurfa utomlands.

Med EU:s nya regler för roamingavgifter, som börjar gälla den 1 juli, blir det minst 60 % billigare att använda mobilen utomlands.

Lagom till semestern sänks den avgift som teleoperatörna kan ta ut när du använder mobilen utomlands, de s.k. roamingavgifterna.

Det är första gången som EU inför ett maxpris även för sms och datatjänster. Det pristak som redan finns för mobilsamtal utomlands sänks dessutom ytterligare.

Nu ska det kosta högst 1,20 kr exkl. moms (11 cent) att skicka sms från andra EU-länder, ungefär en tredjedel av det tidigare genomsnittet på drygt 3 kronor (29 cent). Det är fortfarande gratis att ta emot sms i ett annat EU-land.

Roamingavgifterna för andra mobiltjänster – att skicka e-post eller bilder eller surfa – sänks i grossistledet och gäller alltså de avgifter som operatörerna begär av varandra.

Taket för grossisttaxan för nedladdning är 1 euro per Mbyte, jämfört med det tidigare EU-genomsnittet på 1,68 euro. Taket kommer att sänkas till 0,80 euro år 2010 och 0,50 euro år 2011. Alla priser är per minut och utan moms.

Det ska också finnas en automatisk kostnadskontroll så att du varnas när du har kommit upp i en viss beloppsgräns (50 euro per månad eller annat belopp som du själv väljer). På så vis slipper du chockräkningar, som den tyska kund som laddade ner ett tv-program utomlands och fick en räkning på 46 000 euro.

Enligt de nya reglerna ska samtalen i utlandet också debiteras per sekund efter de första 30 sekunderna, i stället för per påbörjad minut. Den totala samtalskostnaden kan därmed sänkas med över 20 %.

Första gången som EU sänkte priserna för mobilsamtal i utlandet var 2007. Då kunde roamingsamtalen vara upp till fyra gånger så dyra som vanliga samtal och priserna varierade stort mellan länderna.

 

EU:s roamingwebbplats English

Om de nya roamingreglerna på Facebook English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar