Navigacijska pot

„Mobilec“ se sonči na plaži ©EC

EU odpravlja oderuške cene gostovanja v tujini za klice, kratka sporočila in brskanje po spletnih straneh

Po novih predpisih EU o gostovanju, ki začnejo veljati 1. julija, bodo stroški uporabe mobilnega telefona v tujini nižji vsaj za 60 %.

Tik pred letošnjimi poletnimi počitnicami bodo morali mobilni operaterji po novih predpisih znižati zgornjo mejo cen gostovanja v mobilnih omrežjih držav EU.

EU prvič v zgodovini omejuje tudi cene za kratka sporočila in za prenos podatkov. Prav tako se bodo znižale cene za klice v tujih mobilnih omrežjih.

Od 1. julija bomo za kratka sporočila odšteli največ 11 centov (ali protivrednost v nacionalni valuti), medtem ko zdaj v povprečju plačujemo 29 centov (kar je veliko več kot v domačem omrežju). Kratka sporočila bomo v drugih državah EU še naprej prejemali brezplačno.

Postavljena bo zgornja meja za storitve, kot so pošiljanje elektronske pošte in slik oziroma brskanje po internetu. Uporabljala se bo za cene, ki si jih mobilni operaterji medsebojno zaračunavajo.

Pri prenosu podatkov bo najvišja dovoljena cena 1 EUR na prenesen megabajt podatkov, medtem ko zdaj v povprečju v EU plačujemo1,68 EUR na megabajt. Zgornja omejitev se bo leta 2010 znižala na 0,80 EUR in leta 2011 na 0,50 EUR. Cene ne vključujejo DDV.

Uporabniki bodo lahko prekinili storitev, ko bo znesek na njihovem računu dosegel 50 evrov, lahko pa bodo tudi izbrali višjo omejitev. Tako bodo ljudje zavarovani pred „neprijetnimi presenečenji ob prejemu računa“, kakršnega je na primer doživel nemški potrošnik, ki si je med bivanjem v Franciji z mobilnega telefona prenesel televizijsko oddajo in prejel račun za 46 000 EUR.

Po novih predpisih morajo mobilni operaterji uvesti načelo zaračunavanja na sekundo po prvih 30 sekundah klica med gostovanjem in ne več na minuto. Zneski na telefonskih računih naj bi se tako znižali za več kot 20 %.

EU je prvič postavila zgornjo mejo za gostovanje v omrežjih držav EU leta 2007, ko je bilo ugotovljeno, da so klici v tujih omrežjih v povprečju štirikrat dražji od klicev v domačih omrežjih, cene med državami pa se zelo razlikujejo.

 

Spletišče EU o gostovanju v tujih mobilnih omrežjih English

Morje, sonce in sms na Facebooku English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave