Kruimelpad

Cartoon van mobiele telefoon in een strandstoel ©EC

EU maakt bellen, sms'en en surfen in het buitenland minder duur

Vanaf 1 juli maken nieuwe EU-regels mobiele telefonie in het buitenland minstens 60% goedkoper.

De voorschriften zorgen net op tijd voor de zomervakantie voor lagere tarieven voor mobiel bellen en sms'sen vanuit andere EU-landen ("roaming").

Het is de eerste keer dat de EU de prijzen voor sms'jes en datadiensten aan banden legt. Eerder waren al maximumtarieven voor bellen in het buitenland ingevoerd. Die gaan nu verder omlaag.

Een tekstbericht versturen vanuit een ander EU-land zal nog maximaal 11 cent kosten (of het equivalent daarvan in nationale valuta). Dat is minder dan de helft van het vroegere gemiddelde van 29 cent, dat ver boven de binnenlandse tarieven lag. Het ontvangen van tekstberichten in andere EU-landen blijft gratis.

De tarieven voor andere roamingdiensten, zoals het versturen van e-mail en foto's of internettoegang, worden alleen op groothandelsniveau beperkt: er komen maxima voor de tarieven die gsm-aanbieders elkaar mogen aanrekenen

Het plafond voor groothandelstarieven bedraagt voortaan 1 euro per gedownloade megabyte, waar het EU-gemiddelde vroeger 1,68 euro bedroeg. Het plafond zakt in 2010 verder tot 80 cent en in 2011 tot 50 cent. Alle genoemde tarieven zijn per minuut en exclusief BTW.

De klanten kunnen kiezen wat er gebeurt als de rekening tot 50 euro oploopt: ofwel wordt de dienst onderbroken, ofwel kan de limiet verhoogd worden. Dit moet mensen beschermen tegen astronomisch hoge rekeningen zoals die van een Duitser die in Frankrijk een tv-programma downloadde en daarvoor een rekening van 46 000 euro gepresenteerd kreeg.

Voortaan moeten de gsm-aanbieders roamende klanten - na de eerste dertig seconden - per seconde factureren in plaats van per minuut. Hierdoor zouden de telefoonrekeningen met meer dan 20% omlaag moeten gaan.

De EU heeft in 2007 voor het eerst de roamingtarieven aangepast, nadat was gebleken dat die gemiddeld vier keer duurder waren dan die voor binnenlandse gesprekken en dat de prijzen van land tot land sterk uiteenliepen.

 

De EU-website over roaming English

"Sea, sun and SMS" op Facebook English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links