Navigációs útvonal

Tengerparton napozó mobiltelefon-figura ©EB

Az EU véget vet a külföldi mobilhasználat (hívás, SMS-ezés és internetezés) indokolatlanul magas díjainak

Az EU új szabályokat vezet be a külföldi mobilhasználatra, az ún. „barangolásra” vonatkozóan. A szabályok július 1-jén lépnek hatályba és legalább 60%-os költségcsökkentést eredményeznek majd a fogyasztóknak.

A kiváló időzítéssel, azaz a nyári szezon előtt elfogadott új szabályok értelmében a távközlési vállalatok kevesebbet számíthatnak fel a más európai tagországból kezdeményezett, illetve ott fogadott mobiltelefon-hívások után.

Ez az első alkalom, hogy az EU korlátozza a szöveges üzenetek és az adatszolgáltatások díját. A szabályok értelmében ráadásul csökkennek a külföldről kezdeményezett mobil telefonhívások díjának már megállapított felső határértékei is.

Az európai uniós tagállamokból hazaküldött szöveges üzenetekért a szolgáltatók legfeljebb 11 eurócentet (vagy nemzeti valutában kifejezett ezzel egyenértékű összeget) számíthatnak fel a felhasználóknak. Ez kevesebb mint fele az eddigi díjnak, amely átlagosan 29 centet tesz ki (azaz sokkal többet, mint a belföldi SMS-ek után fizetett összeg). Az Európai Unió más tagállamaiba utazó uniós polgárok továbbra is ingyenesen fogadhatnak majd szöveges üzeneteket mobiltelefonjaikon.

A többi barangolási szolgáltatás – pl. az e-mail- és képküldés, illetve az internetes böngészés – után fizetendő díjak esetében a felső határértékek meghatározására nagykereskedelmi szinten került sor. Ez azt jelenti, hogy a határértékek azokra a tarifákra vonatkoznak majd, amelyeket az egyik szolgáltató a másiknak felszámol.

A viszonteladók számára a maximális díj letöltött megabájtonként 1 euró (szemben a jelenlegi megabájtonként 1,68 euró uniós átlagárral). Ez a viszonteladói díjplafon 2010-re 0,80 euróra, míg 2011-re 0,50 euróra csökken. A tarifák áfa nélkül értendők.

A fogyasztók ezentúl olyan biztonsági korlátot határozhatnak meg számlájukhoz, amely alapesetben 50 eurós – tetszőlegesen növelhető – számlaösszeg elérésekor korlátozza a szolgáltatásokat. Ezzel a mechanizmussal elkerülhető lesz, hogy a fogyasztók kellemetlen meglepetésben részesüljenek a számla kézhezvételekor és úgy járjanak, mint például az a német állampolgár, akinek franciaországi utazása során egy TV-műsor letöltéséért 46 000 eurós összeget számláztak ki.

Az új szabályok értelmében a mobilszolgáltatóknak a 30. másodperctől kezdve másodperc-alapon – nem pedig percalapon – kell számlázniuk a barangolási hívásokat. A várakozások szerint ez több mint 20%-kal fogja csökkenteni a telefonszámlák végösszegét.

Az EU első ízben 2007-ben korlátozta az európai uniós tagországok között lebonyolított mobilhívások díjszabását, miután megállapítást nyert, hogy ezek a hívások átlagosan négyszer többe kerültek a belföldi hívásoknál, díjszabásuk pedig óriási eltéréseket mutatott a különböző tagállamok viszonylatában.

 

A Bizottság barangolással kapcsolatos weboldala English

Tenger, napfény és SMS (Sea, sun and SMS) a Facebookon English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek