Navigointipolku

Matkailijoiden kännykkälaskut pienenevät - 30/06/2009

Piirroskuva kännykästä aurinkorannalla © EC

Sekä puhelut, tekstiviestit että netin käyttö ulkomailla halpenevat.

Matkapuhelimen käyttö ulkomailla halpenee jopa yli 60 prosenttia, kun EU:n uudet verkkovierailusäännöt tulevat voimaan heinäkuun alussa.

Lomamatkalaisten iloksi säännöt alentavat enimmäishintaa, jonka televiestintäyritykset voivat veloittaa EU-asiakkailta verkkovierailuista eli kännykän käytöstä toisessa EU-maassa.

EU asettaa ensi kertaa hintakaton myös tekstiviesteille ja datapalveluille. Lisäksi nykyisiä verkkovierailupuhelujen hintakattoja alennetaan entisestään.

Tekstiviesti EU-maasta toiseen voi maksaa enintään 11 senttiä (tai vastaavan summan kansallisena valuuttana). Se on alle puolet nykyisestä 29 sentin keskihinnasta, joka on puolestaan huomattavasti korkeampi kuin kotimaantekstiviestien hinta. Tekstiviestin vastaanottaminen toisesta EU-maasta on edelleen ilmaista.

Muille verkkovierailupalveluille, kuten sähköpostin tai kuvan lähettämiselle tai internetin käytölle, asetetaan hintakatto tukkutasolla, eli hintakattoa sovelletaan operaattorien toisiltaan perimiin hintoihin.

Tukkutason hintakatto on 1 euro ladatulta megatavulta, kun keskimääräinen tukkuhinta on EU:ssa ollut 1,68 euroa megatavulta. Hintakatto alenee 80 senttiin vuonna 2010 ja 50 senttiin vuonna 2011. (Kaikki hinnat ilman alv:tä.)

Saataville tulee myös palvelu, joka katkaisee yhteyden puhelinlaskun noustessa 50 euroon. Asiakas voi halutessaan asettaa myös korkeamman rajan. Näin kuluttajia suojataan yllättäviltä jättilaskuilta. Sellaisen sai äskettäin eräs saksalainen kuluttaja, joka Ranskassa matkaillessaan latasi kännykkäänsä TV-ohjelman ja sai siitä 46 000 euron laskun.

Operaattorien on myös minuuttiveloituksen sijaan käytettävä sekuntiveloitusta verkkovierailupuhelun ensimmäisten 30 sekunnin jälkeen. Tämän uskotaan pienentävän puhelinlaskuja yli 20 prosenttia.

EU asetti hintakaton ulkomaisille matkapuheluille ensi kertaa vuonna 2007 havaittuaan, että ulkomaanpuhelut olivat keskimäärin neljä kertaa kotimaanpuheluja kalliimpia ja että hinnat vaihtelivat suuresti maasta toiseen.

 

EU:n verkkovierailusivusto English

Sea, sun and SMS – Facebook-yhteisö English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä