Sti

Tegning af mobiltelefon, der tager solbad på stranden ©EF

Nu gør EU det billigere at ringe, sms'e og surfe i udlandet

EU's nye regler for roaming træder i kraft den 1. juli. Det bliver nu mindst 60 % billigere at bruge mobilen i udlandet.

Her lige inden sommerferien sørger de nye regler for, at roamingpriserne sænkes – dvs. den pris, du betaler, når du bruger din mobiltelefon i et andet EU-land.

Det er første gang, at EU har sat loft over prisen for sms'er og datatjenester. Reglerne betyder også, at prisloftet for mobilsamtaler i udlandet får et hak nedad.

Det må højst koste 0,11 euro (ca. 0,80 kr.) at sms'e fra andre EU-lande. Det er mere end en halvering i forhold til det tidligere gennemsnit på 0,29 euro (over to kroner) – hvilket var langt mere end de nationale takster. Det skal stadig være gratis at modtage sms'er i udlandet.

For andre roamingtjenester – f.eks. hvis du sender en e-mail eller et foto eller surfer på nettet – er der lagt loft over engrospriserne, dvs. de takster, der gælder mellem mobiloperatørerne.

Loftet over engrosprisen er på 1 euro pr. megabyte, der downloades, sammenlignet med den tidligere gennemsnitlige engrospris i EU på 1,68 euro. Loftet sænkes til 0,80 euro i 2010 og til 0,50 euro i 2011. Alle priser er uden moms.

Forbrugerne kan vælge, at der spærres for datatjenester, når regningen når op på 50 euro eller et højere beløb, hvis man vil. Det skal beskytte forbrugerne mod chokregninger som f.eks. den regning på 46 000 euro, en tysker fik, efter han downloadede et tv-program, mens han var i Frankrig.

De nye regler betyder også, at mobiloperatørerne skal fakturere kundernes mobilopkald i udlandet pr. sekund efter de første 30 sekunder – og ikke længere pr. påbegyndt minut. Det forventes at føre til mindst 20 % lavere telefonregninger.

Første gang EU sænkede priserne på mobilsamtaler i udlandet var i 2007. Inden da var udlandsopkald i gennemsnit fire gange så dyre som nationale opkald, og der var store prisforskelle fra land til land.

 

EU's websted om roaming English

Sand, sol og sms på Facebook English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links