Navigacijska pot

Zdravnica pregleduje mamogram © Reporters

Razlike pri stopnjah umrljivosti so spodbudile nova skupna prizadevanja.

Moški iz Madžarske imajo dvakrat večjo verjetnost, da umrejo zaradi raka kot moški iz Švedske ali Finske. Enako velja za ženske na Danskem v primerjavi z ženskami iz Grčije in Španije.

Stopnja raka debelega črevesa v Nemčiji je okoli dvakrat večja kot v Grčiji, medtem ko je rak dojk v Belgiji in Franciji veliko pogostejši kot v Latviji, Litvi in Romuniji.

Te velike razlike med državami članicami EU niso novost. Na število primerov vpliva veliko dejavnikov, tudi način, kako se podatki zbirajo in poročajo. Vendar pa tako velike razlike kažejo na to, da se kakovost zdravstvenega varstva v Evropski uniji zelo razlikuje.

Te razlike, skupaj z visoko stopnjo obolevnosti za rakom v vsej Evropi, so spodbudile prizadevanja EU za boljše sodelovanje v boju proti raku, kar je že dolgo prednostna naloga politike EU na področju javnega zdravja.

Evropsko partnerstvo za boj proti raku English, ki bo začelo delovati to jesen, bo v štirih delovnih skupinah združilo raziskovalce, zdravnike, vladne uslužbence in predstavnike skupin bolnikov. Vsaka delovna skupina bo zadolžena za svoje področje: preprečevanje raka, zdravljenje, raziskovanje in zbiranje informacij.

V naslednjih petih letih bodo te skupine iskale načine za zmanjšanje števila rakavih obolenj, na primer s pogostejšimi preventivnimi pregledi za raka dojk, materničnega vratu in debelega črevesa ter s pripravo usklajenega pristopa k raziskavam. Prizadevale si bodo tudi za zagotavljanje natančnih in primerljivih podatkov. Komisija bo nadzorovala njihovo delo in zagotavljala upravno ter strokovno pomoč.

Evropska unija je prepričana, da bodo z izmenjavo ter delitvijo znanja, zmogljivosti in izkušenj države EU bolj uspešne pri preprečevanju in zdravljenju te bolezni. S sodelovanjem se bodo države izognile tudi podvajanju raziskav in bolje izkoristile finančna sredstva.

EU želi do leta 2020 število novih primerov raka zmanjšati za 15 %. To bi pomenilo 510 000 manj novih primerov bolezni. Ker pa se število primerov rakavih obolenj zaradi staranja evropskega prebivalstva povečuje, bo to pravi izziv.

Vsako leto približno 3,2 milijona evropskih prebivalcev zboli za rakom, ki je za boleznimi srca in ožilja drugi najpogostejši vzrok smrti v Evropi. Rak povzroči 3 od 10 primerov smrti pri moških in 2 od 10 pri ženskah.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave