Cale de navigare

Medic examinând mamografia unei paciente ©Reporters

Variaţiile ratei mortalităţii necesită un efort comun reînnoit.

Bărbaţii maghiari sunt de două ori mai susceptibili de a muri de cancer decât cei suedezi şi finlandezi. Observaţia este valabilă şi pentru femeile din Danemarca, prin comparaţie cu cele din Grecia şi Spania.

Rata cancerului colorectal în Germania este de aproape două ori mai mare decât în Grecia, în timp ce, în Franţa şi Belgia, cancerul de sân apare mult mai frecvent decât în Letonia, Lituania şi România.

Aceste diferenţe uriaşe de la ţară la ţară nu reprezintă o noutate. Cifrele sunt afectate de mulţi factori, inclusiv de modul în care sunt colectate şi raportate. Cu toate acestea, existenţa acestor variaţii denotă lipsa de uniformitate a îngrijirilor medicale de calitate la nivel european.

Disparităţile şi incidenţa crescută a cancerului în Europa se numără printre preocupările care fac necesară intensificarea eforturilor comunitare de combatere a cancerului, prioritate a politicii europene în materie de sănătate publică.

Parteneriatul european de luptă împotriva cancerului English – care se va lansa în toamnă – va duce la formarea a patru grupuri de lucru reunind cercetători, medici, responsabili guvernamentali şi grupuri reprezentative de pacienţi. Fiecare grup de lucru se va axa pe o tematică diferită: prevenire, tratare, cercetare şi colectarea informaţiilor.

În următorii cinci ani, grupurile de lucru vor încerca să găsească modalităţi de reducere a incidenţei cancerului - de exemplu, prin efectuarea pe scară largă a testelor de depistare a cancerului mamar, uterin şi colorectal şi prin elaborarea unei abordări coordonate a cercetării în domeniu. De asemenea, se vor face eforturi pentru a garanta obţinerea de date comparabile cât mai precise. Comisia va supraveghea activitatea grupurilor de lucru şi le va oferi sprijin administrativ şi ştiinţific.

Se speră astfel că, prin punerea în comun a cunoştinţelor, dotării şi experienţei, ţările UE vor avea mai mult succes în prevenirea şi tratarea acestei boli. Lucrând împreună, vor evita desfăşurarea simultană a aceloraşi acţiuni şi vor utiliza mai eficient resursele disponibile.

Uniunea şi-a propus, pentru următorii zece ani, o reducere cu 15% a numărului de cazuri noi. Astfel, numărul bolnavilor ar scădea cu 510 000. Având în vedere fatul că incidenţa cancerului creşte pe măsură ce populaţia înaintează în vârstă, atingerea acestui obiectiv va fi o adevărată provocare.

În fiecare an, aproximativ 3,2 milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu cancer - cea mai frecventă cauză a mortalităţii în Europa, după bolile cardiovasculare. Cancerul provoacă 3 decese din 10, în rândul bărbaţilor şi 2 decese din 10, în rândul femeilor.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile