Kruimelpad

Een arts die een mammogram bestudeert ©Reporters

Er zijn grote verschillen in de kankersterfte van land tot land. Dat vraagt om een Europese aanpak.

Hongaarse mannen hebben tweemaal zoveel kans om te overlijden aan kanker als Finnen of Zweden. Voor vrouwen is het risico dan weer het grootst in Denemarken, bijna dubbel zo groot als in Griekenland of Spanje.

Het cijfer voor darmkanker in Duitsland is bijna het dubbele van dat in Griekenland, terwijl borstkanker vaak voorkomt in België en Frankrijk en minder vaak in Letland, Litouwen of Roemenië.

Die grote verschillen tussen EU-landen zijn niets nieuws. Er spelen allerlei factoren mee, zeker ook het feit dat ieder land op zijn eigen manier statistieken maakt. Maar juist dat die verschillen zo groot zijn en blijven, doet vermoeden dat de gezondheidszorg niet overal in de EU-landen even doeltreffend is.

Onder andere vanwege die ongelijkheid en het grote aantal gevallen van kanker wil de EU dat landen beter gaan samenwerken. Kankerbestrijding is al lang een prioriteit in het EU-beleid voor volksgezondheid.

In het najaar moet het Europees partnerschap voor de strijd tegen kanker English van start gaan. Daarvoor worden vier werkgroepen opgericht met zowel onderzoekers en artsen als beleidsmakers en patiëntenverenigingen. Iedere groep zal zich over een eigen thema buigen: kankerpreventie, behandeling, onderzoek en gegevensverzameling.

De komende vijf jaar zullen de groepen nagaan hoe de kankercijfers omlaag kunnen worden gebracht, bijvoorbeeld door meer screening op borst-, baarmoederhals- en darmkanker of door meer coördinatie in het kankeronderzoek. Ze moeten ook zorgen voor meer nauwkeurige en vergelijkbare gegevens. De Commissie zal de werkgroepen aansturen en de nodige administratieve en wetenschappelijke bijstand verlenen.

De hoop is dat de EU-landen door hun kennis, capaciteit en ervaring te delen, de ziekte beter kunnen voorkomen en behandelen. Samenwerking kan in ieder geval dubbel werk voorkomen en het helpt om de beschikbare middelen optimaal te benutten.

De EU heeft zichzelf een duidelijk doel gesteld: 15% minder nieuwe gevallen tegen 2020. Dat zou 510.000 gevallen minder betekenen. En omdat het aantal gevallen door de vergrijzing alleen nog maar toeneemt, is dat een grote uitdaging.

Ieder jaar krijgen 3,2 miljoen Europeanen te horen dat ze kanker hebben. Na hart- en vaatziekten is het dan ook de belangrijkste doodsoorzaak. Kanker veroorzaakt 2 van de 10 overlijdens bij vrouwen, en 3 van de 10 bij mannen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links