Navigointipolku

Lääkäri tutkii potilaan mammografiakuvaa © Reporters

Syöpäkuolleisuus vaihtelee suuresti EU:n eri osissa.

Unkarilaismiesten todennäköisyys kuolla syöpään on lähes kaksinkertainen suomalais- ja ruotsalaismiehiin verrattuna. Vastaavasti tanskalaisnaiset kuolevat syöpään huomattavasti useammin kuin kreikkalaiset tai espanjalaiset naiset.

Paksusuolen ja peräsuolen syöpää esiintyy Saksassa noin kaksi kertaa enemmän kuin Kreikassa. Rintasyöpä on puolestaan paljon yleisempi Belgiassa ja Ranskassa kuin Latviassa, Liettuassa tai Romaniassa.

EU-maiden väliset erot ovat valtavat. Niihin vaikuttavat monet tekijät — myös se, miten syöpäsairauksia koskevat tiedot kerätään ja julkaistaan. Erojen pysyvyys viittaa kuitenkin myös siihen, että terveydenhoidon laatu EU:ssa vaihtelee.

Syövän torjunta on jo pitkään ollut EU:n terveyspolitiikan keskeisiä tavoitteita. Koska syöpäluvut silti vaihtelevat EU:n sisällä niin suuresti ja ovat ylipäätään korkeat, EU haluaa nyt lisätä alan yhteistyötä.

Syksyllä on määrä käynnistää uusi syöväntorjunnan EU-ohjelma English, jonka puitteissa tutkijat, lääkärit, virkamiehet ja potilasjärjestöjen edustajat alkavat neljässä työryhmässä etsiä keinoja syöpätapausten vähentämiseksi. Työryhmien aiheina ovat syövän ehkäisy, hoitomenetelmät, tutkimus ja syöpää koskevien tietojen kerääminen.

Seuraavien viiden vuoden aikana ryhmien on määrä pohtia esimerkiksi mahdollisuuksia laajentaa rinta-, kohdunkaula-, paksusuolen- ja peräsuolensyövän seulontaa ja koordinoida syöpätutkimusta. Tavoitteena on myös selvittää, miten voidaan kerätä tarkkoja ja vertailukelpoisia tietoja. Komissio valvoo työryhmien työtä ja antaa niille hallinnollista ja tieteellistä tukea.

Tietoa, osaamista ja kokemuksia vaihtamalla EU-maat pääsevät parempiin tuloksiin syövän torjunnassa ja hoidossa. Kun tehdään yhteistyötä, voidaan myös välttää päällekkäisiä toimia ja hyödyntää yhteiset resurssit paremmin.

EU:n tavoitteena on vähentää uusien syöpätapausten määrää 15 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Lukumääräisesti syövät vähenisivät 510 000:lla. Haaste on suuri, sillä syöpä yleistyy väestön ikääntyessä.

Joka vuosi EU:ssa 3,2 miljoonalla ihmisellä todetaan syöpä. Syöpä on EU:ssa sydän- ja verisuonitautien jälkeen toiseksi yleisin kuolinsyy. Miehistä 30 prosenttia ja naisista 20 prosenttia kuolee syöpään.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä