Navigacijska pot

Podnebne spremembe: ukrepajmo, prilagodimo se - 22/06/2009

Logotip Zelenega tedna © EC

Zeleni teden od 23. do 26. junija priložnost za razpravo o okoljskih vprašanjih.

Evropska unija ima vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam. Med drugim se je zavezala, da bo do leta 2020 zmanjšala izpuste, in sicer vsaj za 20 % glede na raven iz leta 1990, in povečala delež energije iz obnovljivih virov na 20 %. Decembra naj bi na konferenci v Københavnu sprejeli nov mednarodni sporazum o podnebnih spremembah, ki naj bi nadomestil Kjotski protokol.

Zato ne preseneča, da so podnebne spremembe rdeča nit devetega Zelenega tedna English, katerega slogan je „ukrepajmo, prilagodimo se“. Glavne teme tedna bodo možnosti za sprejetje sporazuma na konferenci v Københavnu, oblikovanje družbe brez izpustov ogljika do leta 2050 ter zaščita gospodarstva in okolja pred posledicami podnebnih sprememb.

V Bruslju bodo v okviru konference potekale številne razprave in delavnice, ostale prireditve v mestu pa bodo odprte tudi širši javnosti. Program obsega razstavo o vizionarskem urbanističnem načrtovanju English arhitekta Luca Schuitna in prikaz filma o podnebnih spremembah „The age of stupid“ English.

Nagrade LIFE za okoljske projekte English bodo podelili 24. junija. V tekmovanju sodelujeta tudi italijanski projekt z ekološkim sistemom razprševanja, ki omogoča do 95 % zmanjšanje uporabe kemikalij, energije in vode v strojarstvu, ter projekt Združenega kraljestva, ki zagotavlja varnejše čiščenje odpadnih voda.

Zeleni teden je največja letna konferenca o evropskih okoljskih vprašanjih, na kateri sodelujejo predstavniki evropskih institucij, podjetij, nevladnih organizacij, javnih organov in znanstveniki.

Spletišče Zelenega tedna 2009 English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave