Навигационна пътека

Изменение на климата – действайте и се приспособете - 22/06/2009

Лого на Зелена седмица © EC

Очаква се Зелената седмица от 23 до 26 юни да стимулира разговорите за околната среда.

ЕС е начело на борбата с изменението на климата. Той е поел ангажимент да намали вредните си емисии с поне 20 % спрямо нивата от 1990 г. и да увеличи дела на възобновяемите енергии в своя енергиен микс с 20 % до 2020 г. През декември в Копенхаген се очаква приемането на ново международно споразумение за климата, което ще замени настоящия договор от Киото.

Ето защо не е учудващо, че деветата Зелена седмица English под мотото „действия и приспособяване“ е съсредоточена върху изменението на климата. Сред основните теми са перспективите за постигане на споразумение на срещата в Копенхаген, начините за създаване на общество без въглерод до 2050 г. и защитата на икономиката и околната среда от изменението на климата.

На конференцията по случай Зелената седмица в Брюксел ще се проведат многобройни дебати и работни срещи. Сред другите прояви, отворени за широката публика, са изложбата за новаторско градоустройство English на архитекта Люк Схойтен и прожекцията на филма за изменението на климата „The age of stupid“ English (Ерата на глупостта).

На 24 юни ще бъдат връчени наградите LIFE за екологични проекти English. Един от претендентите е италианска система за боядисване със спрей, намаляваща разхода на химикали, електричество и вода в багрилната промишленост с близо 95 %, а друг е британски проект за по-безопасно обработване на утайките от отпадъчни води, използвани в земеделието.

Зелената седмица е най-голямата ежегодна европейска конференция по въпросите на околната среда, на която се събират представители на институциите на ЕС, предприятията, неправителствените организации, публичните власти и изследователските институти.

Уебсайт на Зелена седмица 2009 English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки