Cale de navigare

Apele de îmbăiere trec testul calităţii - 11/06/2009

Cipru, Grecia, Franţa şi Malta au cele mai curate plaje din Europa

Veşti bune pentru milioanele de turişti care îşi vor petrece vacanţa de vară pe litoralul european! În mare parte, calitatea apei mării este satisfăcătoare şi ne putem îmbăia liniştiţi. Constatarea este valabilă şi în cazul lacurilor şi al râurilor în care înotul este autorizat (sau, cel puţin, tolerat).

Potrivit raportului anual al Comisiei Europene privind calitatea apei de îmbăiere, 96% din plaje şi 92% din lacuri şi râuri au întrunit standardele europene minime în materie de curăţenie, în anul 2008. Se observă o uşoară îmbunătăţire a situaţiei, în raport cu anul 2007.

Cele mai curate ape sunt în Cipru (98,2%), Grecia (97,7%), Franţa (96,3%) şi Malta (94,3%). Alte cinci ţări au trecut testul pentru 80% din zonele de îmbăiere controlate: Italia, Finlanda, Suedia, Portugalia şi Germania.

Peste 21 400 de zone au fost verificate în anul 2008, cu 75 mai multe decât în anul precedent. Două treimi se situează pe coastă, iar restul de-a lungul râurilor şi lacurilor.

Apa este testată în vederea identificării agenţilor poluanţi de natură fizică, chimică şi bacteriologică. Legislaţia UE în domeniu prevede standarde minime pe care guvernele naţionale au obligaţia de a le respecta, dar şi criterii suplimentare pentru ţările care doresc să aibă o apă şi mai curată. Aproximativ 89% din plaje şi 70% din lacuri şi râuri au îndeplinit cele mai stricte standarde.

Italia deţine cele mai multe zone costiere propice înotului, urmată de Grecia, Franţa, Spania şi Danemarca. Germania şi Franţa sunt ţările cu cele mai multe ape interioare.

Dacă doriţi să vă asiguraţi că destinaţia dumneavoastră de vacanţă se ridică la nivelul aşteptărilor, consultaţi rapoartele anuale English şi hărţile interactive English disponibile pe site-ul Comisiei consacrat apelor de îmbăiere.

 

Cât de curat este locul în care vă place să înotaţi? English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile