Kruimelpad

Zwemwater in 2008 alweer schoner - 11/06/2009

De schoonste stranden vindt u in Cyprus, Frankrijk, Griekenland en Malta.

Goed nieuws voor de miljoenen Europeanen die deze zomer naar de kust gaan: aan vrijwel alle stranden in Europa is het water zo schoon dat u er kunt zwemmen. Ook in de meeste meren en rivieren waar zwemmen is toegestaan, kunt u met een gerust hart een duik nemen.

Zo'n 96% van de stranden en 92% van de rivieren en meren voldeden in 2008 aan de minimumeisen van de EU, zo blijkt uit het jaarverslag van de Commissie over de kwaliteit van zwemwater. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van 2007.

Het schoonste water vindt u in Cyprus (98,2%), Griekenland (97,7%), Frankrijk (96,3%) en Malta (94,3%). In Italië, Finland, Zweden, Portugal en Duitsland kunt u op meer dan 80% van de onderzochte locaties veilig het water in.

Op ruim 21.400 locaties werden in 2008 watermonsters genomen, 75 meer dan het jaar daarvoor. Tweederde daarvan waren aan de kust en de rest aan rivieren en meren.

Het zwemwater wordt getest op fysische, chemische en bacteriologische verontreiniging. De minimumeisen waar de nationale overheden aan moeten voldoen en vrijwillige strengere eisen zijn bepaald door de EU. Bijna 90% van de stranden en 70% van de meren en rivieren voldoen aan de strengste eisen.

Italië heeft het grootste aantal badplaatsen aan de kust, gevolgd door Griekenland, Frankrijk, Spanje en Denemarken. De meeste zwemlocaties aan binnenwateren vindt u in Duitsland en Frankrijk.

Als u wilt weten of u op uw vakantiebestemming kunt zwemmen zonder ziek te worden, kijk dan in de jaarverslagen English of op de interactieve kaarten English op onze website.

 

Hoe schoon is het water waar ik graag zwem? English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links