Navigációs útvonal

Tiszta fürdővizek várják a strandolókat idén nyáron - 11/06/2009

Az uniós tagországok közül Ciprus, Görögország, Franciaország és Málta büszkélkedhet a legtisztább vizű strandokkal.

Idén nyáron is európaiak milliói keresnek majd felüdülést a kontinens fürdőhelyein. Jó hírt jelent számukra, hogy a tengerparti strandok túlnyomó többségén a víz kellően tiszta ahhoz, hogy úszni lehessen benne. Ugyanez mondható el azoknak a tavaknak és folyóknak a vízminőségéről, ahol a fürdést a helyi hatóságok engedélyezik (vagy legalábbis nem tiltják).

Az Európai Bizottság minden évben jelentést tesz közzé az európai fürdővizek minőségéről. A 2008. évi beszámoló szerint tavaly a vízminőség a tengerparti strandoknak mintegy 96%-a, a folyó- és tóparti fürdőhelyeknek pedig hozzávetőleg 92%-a esetében megfelelt a tisztasággal kapcsolatos uniós minimumkövetelményeknek. Ez kismértékű javulást jelent 2007-hez képest.

Összességében a fürdővizek Cipruson (98,2%), Görögországban (97,7%), Franciaországban (96,3%) és Máltán (94,3%) a legtisztábbak. További öt országról – Olaszországról, Finnországról, Svédországról, Portugáliáról és Németországról – mondható el, hogy a víztisztaság a vizsgált fürdőhelyek több mint 80%-a esetében megfelelt a kívánalmaknak.

2008-ban több mint 21 400 fürdőhelyen került sor a vízminőség vizsgálatára, ami kismértékű emelkedést jelent 2007-hez képest. A kérdéses fürdőhelyek kétharmada tengerek, egyharmada pedig folyók és tavak partján található.

A vízminőség-vizsgálat során a vizekben előforduló fizikai, kémiai és bakteriális szennyező anyagok mennyiségét mérik. Az EU a fürdővizek minősége tekintetében minimumkövetelményeket és ajánlásokat fogalmaz meg a tagországok számára. A minimumkövetelményeket mindegyiküknek kötelező teljesíteniük, míg az ajánlásokban meghatározott kritériumok csupán iránymutatásul szolgálnak azoknak az országoknak a számára, amelyek többet szeretnének tenni fürdővizeik tisztaságáért. 2008-ban a vizsgált tengerparti fürdőhelyek közel 89%-a, a tó- és folyóparti strandoknak pedig 70%-a a legszigorúbb előírásoknak is megfelelt.

Az uniós tagországok közül Olaszország rendelkezik a legtöbb tengerparti fürdőhellyel. Őt a sorban Görögország, Franciaország, Spanyolország és Dánia követi. Az édesvízi fürdőhelyek listáját Németország és Franciaország vezeti.

Ön is nyaralását tervezi, és szeretné megtudni, tiszta víz várja-e majd a helyi strandon? Olvassa el a Bizottság éves jelentését English , és látogasson el az Európai Környezetvédelmi Ügynökség honlapjára, ahol interaktív térképek English segítségével tájékozódhat az Önt érdeklő európai fürdőhelyek vízminőségéről.

 

Mennyire tiszta a víz az Ön kedvenc fürdőhelyén? English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek