Navigointipolku

Turvallisin mielin uimaan - 11/06/2009

Uimavedet EU:ssa entistä puhtaampia

Hyviä uutisia miljoonille lomanviettäjille: vesi on uimakelpoista valtaosalla Euroopan yleisistä uimarannoista niin merenrannoilla kuin sisävesilläkin.

Komission vuotuisen uimavesiraportin mukaan noin 96 prosenttia rannikon uimavesistä ja 93 prosenttia sisämaan uimavesistä täytti EU:n laatuvaatimukset vuonna 2008. Laatu on jonkin verran parantunut vuodesta 2007.

Suomessa testatuista rannoista kaikki yhtä lukuun ottamatta täyttivät vähimmäisvaatimukset ja yli 85 prosenttia täytti myös tiukemmat ohjearvot. Suhteellisesti parhaimpiin tuloksiin päästiin Kyproksella, Kreikassa, Ranskassa ja Maltalla.

Vuoden 2008 raporttia varten veden laatu testattiin yli 21 400 uimapaikassa EU:n alueella. Kaksi kolmasosaa oli rannikoilla ja yksi kolmasosa sisävesillä.

Laatutesteissä mitataan vedestä fysikaalisten, kemiallisten ja mikrobiologisten epäpuhtauksien määrä. EU:n uimavesidirektiivissä määritellään kaikkia jäsenmaita koskevat pakolliset vähimmäisarvot sekä vapaaehtoiset ohjearvot sellaisille maille, jotka haluavat soveltaa vielä tiukempia laatukriteerejä. Lähes 89 prosenttia merenrannoista ja 70 prosenttia sisävesirannoista täytti tiukemmat ohjearvot.

Merenrantojen uimapaikkoja on EU-maista eniten Italiassa, Kreikassa, Ranskassa, Espanjassa ja Tanskassa. Yleisiä sisävesiuimarantoja on puolestaan eniten Saksassa ja Ranskassa.

Rantalomaa suunnittelevien kannattaa tutustua komission verkkosivuilla oleviin vuotuisiin uimavesiraportteihin English ja interaktiivisiin karttoihin English .

 

Uimaveden laatu tutkituilla rannoilla English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä