Διαδρομή πλοήγησης

H Κύπρος, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Μάλτα έχουν τις καθαρότερες παραλίες της Ευρώπης

Καλά νέα για τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που σύντομα ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών παραλιών έχουν καθαρά νερά κολύμβησης. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτάμια και τις λίμνες όπου επιτρέπεται το κολύμπι.

Στην ετήσια σχετική έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ότι το 96% περίπου των παραλιών και το 92% των ποταμών και λιμνών πληρούσαν τα ελάχιστα όρια καθαρότητας το 2008. Σημειώθηκε δηλαδή μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2007.

Η Κύπρος έχει συνολικά τα καθαρότερα νερά (98,2%) και ακολουθούν η Ελλάδα (97,7%), η Γαλλία (96,3%) και η Μάλτα (94,3%). Καθαρά βρέθηκαν επίσης τα νερά κολύμβησης στο 80% τουλάχιστον των σημείων που ελέγχθηκαν στην Ιταλία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία.

Το 2008 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε περισσότερες από 21.400 περιοχές, δηλαδή σε 75 περισσότερες από πέρυσι. Τα δύο τρίτα των ελέγχων αφορούσαν θαλασσινά νερά κολύμβησης και το ένα τρίτο ποτάμια και λίμνες.

Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης εξετάζεται κάθε χρόνο ως προς ορισμένους φυσικούς, χημικούς και βακτηριολογικούς ρύπους. Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ελάχιστα πρότυπα που οφείλουν να τηρούν τα κράτη μέλη αλλά και επιπλέον κριτήρια για τις χώρες που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αυστηρότερα μέτρα. Το 89% περίπου των θαλασσινών νερών κολύμβησης και το 70% των ποταμών και των λιμνών πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια.

Η Ιταλία είναι η χώρα με τις περισσότερες παραλίες κολύμβησης στην ΕΕ και ακολουθούν η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία και η Δανία. Η Γερμανία και η Γαλλία διαθέτουν τα περισσότερα ποτάμια και λίμνες που προσφέρονται για κολύμβηση.

Για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις στις διακοπές σας, συμβουλευτείτε τις ετήσιες εκθέσεις English και τους διαδραστικούς χάρτες English στην ιστοσελίδα της Επιτροπής για τα ύδατα κολύμβησης.

 

Πόσο καθαρά είναι τα νερά που κολυμπάτε; English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι